Unipetrol prohloubil ztrátu, za 3. čtvrtletí je ale v zisku

ČTK ČTK
22. 10. 2014 9:01
Společnost za tři čtvrtletí prohloubila ztrátu na 1,15 miliardy korun. Za poslední tři měsíce ale skončila se ziskem 1,4 miliardy Kč.
Rafinerie Kralupy
Rafinerie Kralupy | Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemický holding Unipetrol za letošní tři čtvrtletí vykázal konsolidovanou ztrátu 1,15 miliardy korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 706,1 milionu korun. Tržby firma zvýšila o 28 procent na 95,3 miliardy korun.

V samotném třetím čtvrtletí se ale Unipetrol vrátil k zisku, vydělal 1,4 miliardy korun. Společnost o tom ve středu informovala v tiskové zprávě.

Zisk dvakrát překonal odhady analytiků

Za třetí čtvrtletí vykázal letos Unipetrol čistý zisk po loňské ztrátě 129,7 milionu korun. Výrazně tak překonal odhady analytiků, kteří očekávali čistý zisk mezi 500 a 700 miliony korun. Tržby se meziročně zvýšily o 37 procent na 34 miliard korun díky provozování větší rafinerské kapacity a významnému nárůstu prodeje, uvedla firma.

Výsledky Unipetrolu za devět měsíců negativně ovlivňuje mimořádná bezhotovostní účetní položka ze druhého čtvrtletí. Holding prostřednictvím ní snížil hodnotu aktiv v rafinérském segmentu o 4,721 miliardy korun.

"Do velmi dobrých výsledků třetího čtvrtletí se promítlo výrazné zlepšení rafinerských marží, které byly nejvyšší od začátku roku 2013, nárůst jsme zaznamenali i v případě petrochemické marže," komentoval výsledky na webu firmy generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. K meziročnímu zlepšení výsledků ve třetím čtvrtletí podle firmy přispěl také vývoj cen ropy i měnových kurzů.

Nepříznivý dopad naopak měla neplánovaná odstávka výrobní jednotky v kralupské rafinerii na konci září.

Konkurence sílí, marže musely dolů

Objem zpracované ropy se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o víc než polovinu. Objem prodeje rafinerských produktů stoupl o 41 procent, více se prodalo hlavně benzinu a nafty. Nárůst prodeje podpořilo podle Unipetrolu omezení šedé zóny a příznivý vývoj ekonomiky, naopak negativně působilo snížení marží kvůli silnější konkurenci na českém trhu.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Majiteli klesl zisk i tržby

Čistý zisk PKN Orlen klesl za třetí čtvrtletí v meziročním srovnání o pět procent na 615 milionů zlotých (zhruba čtyři miliardy Kč). Celkové tržby společnosti pak klesly o čtyři procenta na 29,2 miliardy zlotých. Podle firmy na to měl přímý vliv výrazný pokles světových cen ropy a posílení kurzu zlotého vůči dolaru.

Za prvních devět měsíců letošního roku je PKN kvůli jednorázovým odpisům ve ztrátě 4,65 miliardy zlotých. Jeho tržby jsou meziročně nižší o pět procent, uvedla firma.

 

Právě se děje

Další zprávy