UniCredit hlásí obří ztrátu, propustí osm a půl tisíce lidí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
11. 3. 2014 17:24
Italská bankovní skupina UniCredit v loňském roce prodělala 14 miliard eur kvůli rozsáhlým odpisům a špatným úvěrům. Česká UniCredit Bank hlásí třímiliardový zisk.
Foto: UniCredit Bank

Milán/Praha - Italská bankovní skupina UniCredit vykázala za loňský rok čistou ztrátu 14 miliard eur (383 miliard korun), zejména kvůli rozsáhlým odpisům a špatným úvěrům.

Banka podle agentury ANSA také uvedla, že v rámci pětiletého plánu na snížení nákladů hodlá zrušit 8500 pracovních míst, z toho 5700 míst v Itálii. Banka, která působí i v České republice, na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 148 000 lidí.

Česká a slovenská část skupiny - UniCredit Bank - naopak vytvořila v roce 2013 čistý zisk 3,2 miliardy korun. Vykázala tak podobný zisk, jaký měla o rok dříve.

Jsme teď silnější

Ztráta celé skupiny byla pro analytiky velkým překvapením, někteří z nich hovoří o šokujícím výsledku. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali čistý zisk 916,5 milionu eur.

Skupina UniCredit dnes nicméně vyloučila potřebu zvyšovat kapitál, takže její akcie chvíli po zveřejnění výsledku hospodaření přidávaly více než šest procent.

UniCredit je podle objemu aktiv největší bankou v Itálii. Banka uvedla, že v loňském roce zvýšila rezervy na špatné úvěry téměř o polovinu na 13,7 miliardy eur. Odpisy majetku dosáhly devíti miliard eur. UniCredit se tak snaží očistit účetní bilanci před blížícím se hodnocením bankovního sektoru evropskými regulátory.

"Rok 2013 byl pro UniCredit zlomový," uvedl generální ředitel Federico Ghizzoni. "UniCredit je nyní silnější a je připravena hrát čím dál významnější roli při poskytování úvěrů domácnostem i podnikům v Itálii i v Evropě," dodal. V letošním roce počítá skupina UniCredit podle Ghizzoniho s čistým ziskem kolem dvou miliard eur.

V Česku je banka v plusu

Česká a slovenská UniCredit Bank vytvořila tedy v roce 2013 čistý zisk 3,2 miliardy korun. Celková aktiva banky stoupla meziročně o 46 procent na 465 miliard Kč, a to vlivem fúze UniCredit Bank v Česku a na Slovensku a silného obchodního růstu.

"Díky silné poptávce po hypotečních a spotřebitelských úvěrech v obou zemích a po strukturovaném financování, kde se banka podílela na největších transakcích na obou trzích, jsme zvýšili úvěry poskytnuté klientům na českém trhu o deset procent a na Slovensku o devět procent. Zároveň se zvýšily klientské vklady díky výraznému nárůstu nových klientů," komentuje výsledky generální ředitel a předseda představenstva UniCredit Bank Jiří Kunert.

"I přes dlouhodobě trvající prostředí nízkých úrokových sazeb jsme meziročně zvýšili úroveň čistých výnosů z úroků o 15 procent a čistých výnosů z poplatků a provizí o 38 procent. Po očištění o vliv fúze a změnu metodiky účtování jsou úrokové výnosy přibližně ve stejné výši jako v loňském roce a čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o sedm procent," uvedl finanční ředitel UniCredit Bank Gregor Hofstaetter-Pobst.

Provozní výnosy stouply meziročně o 25 procent, bez vlivu fúze v Česku o osm procent. Silný nárůst reflektuje podle něj dynamicky rostoucí klientskou základnu a vyšší objemy transakcí. Provozní náklady se zvýšily na 6,1 miliardy Kč. Nárůst ovlivnily jednorázové náklady na fúzi a vyšší bankovní odvody na Slovensku, dodal Hofstaetter-Pobst.

Úvěry klientům se výrazně zvýšily o 57 procent, bez vlivu fúze v ČR o deset procent. Vklady klientů meziročně vzrostly rovněž o 57 procent, bez vlivu fúze v Česku o pětinu. Kapitálová přiměřenost na konci roku 2013 dosáhla 15,7 procenta.

Na základě strategického rozhodnutí skupiny UniCredit převzít leasingové společnosti do portfolia banky dochází v březnu 2014 také k akvizici obou společností, a to UniCredit Leasing v ČR a UniCredit Leasing na Slovensku.

Vzhledem k tomu, že fúze UniCredit Bank Czech Republic a UniCredit Bank Slovakia byla dokončena k 1. 12. 2013, ale účetně k 1. 7. 2013, auditovaná účetní uzávěrka banky za loňský rok se skládá z výsledku UniCredit Bank Czech Republic za 12 měsíců roku 2013, výsledku UniCredit Bank Slovakia od července do listopadu 2013 a výsledku slovenské pobočky za prosinec 2013.

UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

 

Právě se děje

Další zprávy