Ukrajinští turisté nemohou do Česka, stěžují si cestovky

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 8. 2015 15:40
Česko podle cestovních kanceláří nezvládlo zavedení vízového informačního systému na Ukrajině.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Česko podle cestovních kanceláří nezvládlo zavedení vízového informačního systému na Ukrajině. Počty vyřízených žádostí od června prudce poklesly a systém v podstatě zkolaboval. Cestovní kanceláře již kvůli tomu vyčíslily ztráty na 30 milionů korun. Uvedla to Asociace cestovních kanceláří. Podle ministerstva zahraničí však tvrzení asociace neodrážejí realitu.

ČR zavedla vízový informační systém, kdy každý žadatel o české vízum musí nově poskytnout otisky prstů a digitální fotografii, letos 23. června.

Podle Asociace turistického průmyslu Ukrajiny ALTU nyní není možné se k podání žádosti o vízum ani zaregistrovat. "Jinými slovy to znamená, že turisté z Ukrajiny do Česka fakticky cestovat nemohou," dodal předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Viliam Sivek.

"Přitom jsme ministerstvo zahraničních věcí v minulosti již několikrát upozorňovali, že bychom neradi, aby spuštěním sběru biometrických dat došlo ke kolapsu v příjezdovém cestovním ruchu z Ukrajiny. Systém ještě nefunguje ani dva měsíce a již v podstatě zkolaboval. Dosud je naše finanční ztráta přes 30 milionů korun a denně narůstá o více než 800 000 korun," dodal Sivek.

Ministerstvo zahraničí ale tvrzení asociace odmítá. Podle něj byla loni navýšena kapacita zastupitelského úřadu na Ukrajině díky zahájení spolupráce s externími zprostředkovateli služeb ve vízovém procesu, tzv. vízovými centry. Počet žádostí o víza celkově vzrostl kvůli zhoršení situace na východě Ukrajiny. "V porovnání s první polovinou roku 2014 bylo přijato o téměř 7000 žádostí o schengenská víza více. Tato situace zcela logicky klade zvýšené nároky na naše zastupitelské úřady," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Nedisciplinované cestovky

Situaci podle resortu také ztěžuje nedisciplinovanost cestovních kanceláří. Ty obsazují termíny k podání žádostí o schengenská víza u vízových center svými klienty, kteří následně své žádosti ani nepodají. Například Polsko se tak prý rozhodlo ukončit spolupráci s cestovními kancelářemi v rámci jejich akreditace na Ukrajině. Podle ministerstva se tedy nejedná o problém způsobený zavedením nového systému, ale o komplexní problematiku spojenou se situací na Ukrajině.

Loni do ČR přijelo 116 000 turistů z Ukrajiny. Podle údajů statistiků v Česku setrvají průměrně 2,9 dne a celkem denně utratí 3273 korun. Celkem tu loni návštěvníci z Ukrajiny utratili více než jednu miliardu korun.

Jako součást celosvětového zavedení vízového informačního systému zahájily schengenské země jeho provoz na Ukrajině a v dalších zemích takzvaného Východního partnerství 23. června 2015. Již od října 2011 byl vízový systém spuštěn v 16 regionech světa. Do konce listopadu budou na vízový informační systém napojeny všechny schengenské konzuláty. Hlavní změnou pro ukrajinské občany je, že od konce června se musí všichni žadatelé dostavit osobně, aby odevzdali biometrické údaje - otisky prstů a digitální fotografii. Týká se to žádostí o krátkodobá schengenská víza.

 

Právě se děje

Další zprávy