Ukrajinský parlament schválil seškrtání dluhu. Má přispět k finanční stabilitě země

ČTK ČTK
17. 9. 2015 14:03
Zákonodárci vedli před schvalováním vášnivou debatu. Nakonec tři zákony potřebné k uskutečnění restrukturalizace dluhu pohodlně prošly. Seškrtání dluhu je pro podporovatele Ukrajiny ze zahraničí zásadní pro finanční stabilitu země. "Hlasování 'ano' znamená hlasování pro hospodářský růst, zahraniční investice, růst počtu pracovních míst a zvýšení sociálních standardů," řekl premiér Arsenij Jaceňuk. Proti restrukturalizaci se ale stále staví Rusko.
Ukrajinská hřivna, ilustrační snímek.
Ukrajinská hřivna, ilustrační snímek. | Foto: Wikipedia

Kyjev - Ukrajinský parlament schválil tři zákony potřebné k uskutečnění restrukturalizace dluhu. Seškrtání dluhů považují podporovatelé Ukrajiny ze zahraničí za zásadní pro finanční stabilitu země, uvedla agentura Reuters.

Zákonodárci vedli před schvalováním o nových zákonech velmi vášnivou debatu. Nakonec však zákony pohodlně prošly, hlasovalo pro ně více než 300 poslanců, nutných bylo nejméně 226 hlasů.

"Hlasování 'ano' znamená hlasování pro hospodářský růst, zahraniční investice, růst počtu pracovních míst a zvýšení sociálních standardů," řekl v parlamentu premiér Arsenij Jaceňuk.

V posledních několika dnech vláda spustila silnou lobbistickou kampaň, která měla přesvědčit zákonodárce, aby dohodu podpořili. Cílem dohody je snížit do roku 2020 ukrajinský dluh na 71 procent hrubého domácího produktu ze současných odhadovaných 100 procent.

Někteří členové parlamentu se domnívají, že dohoda je nedostatečná a měla by zahrnovat vyšší úlevu dluhu.

Ukrajina uzavřela dohodu o restrukturalizaci dluhu s hlavní skupinou zahraničních věřitelů na konci srpna. Věřitelé prominou Kyjevu 20 procent jistiny dluhopisů a termín splatnosti všech dluhopisů se prodlouží o čtyři roky. Dohoda je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů (957,8 miliardy Kč), na němž se Ukrajina letos dohodla s Mezinárodním měnovým fondem.

Restrukturalizaci dluhu zatím stále odmítá Moskva, které má Ukrajina v prosinci splatit dluhopisy za tři miliardy USD.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktu se separatisty na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Restrukturalizací zahraničního dluhu státu a státních organizací chce Kyjev do roku 2018 ušetřit více než 15 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy