Ukrajina získala prvních pět miliard dolarů od MMF

ČTK ČTK
13. 3. 2015 15:04
Očekává se, že půjčka otevře cestu k úvěrům od jiných zahraničních věřitelů včetně Evropské unie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajina obdržela od Mezinárodního měnového fondu (MMF) prvních pět miliard dolarů (129 miliard korun) ze slíbeného úvěrového programu. Oznámil to dnes mluvčí ukrajinské centrální banky. Program je rozdělen do čtyř let a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolarů.

Očekává se, že půjčka od MMF otevře cestu k úvěrům od jiných zahraničních věřitelů včetně Evropské unie. Celková pomoc by tak během příštích čtyř let měla dosáhnout až 40 miliard dolarů. Částka zahrnuje i možné úlevy při splácení ukrajinského státního dluhu. Jednání Ukrajinců s věřiteli o možnostech restrukturalizace by mělo začít dnes.

Analytici předpokládají, že Kyjev by mohl věřitelům navrhnout snížení hodnoty dluhu v jejich držení až o 50 procent. Někteří analytici ale podle listu Financial Times odhadují, že Kyjev se namísto toho raději rozhodne požádat o prodloužení splátek dluhu.

Největším věřitelem Ukrajiny je americká společnost Franklin Templeton, jeden z největších správců majetku na světě.

Jakákoli dohoda o zmírnění dluhové zátěže Ukrajiny ale bude vyžadovat spolupráci ze strany Ruska. Země drží ukrajinské dluhopisy za tři miliardy dolarů se splatností v prosinci.

 

Právě se děje

Další zprávy