Ukrajina prudce zvýší úrokové sazby. Začne boj s inflací

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 2. 2015 10:33
Centrální banka se podle své guvernérky také dohodla s Mezinárodním měnovým fondem na podmínkách rozšíření finanční pomoci pro Ukrajinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikipedia

Kyjev - Ukrajinská centrální banka se rozhodla prudce zvýšit úroky, aby omezila inflaci. Banka dnes oznámila, že její klíčová úroková sazba od pátku stoupne na 19,5 procenta ze současných 14 procent.

Spotřebitelské ceny na Ukrajině se v loňském roce zvýšily téměř o čtvrtinu, tedy největším tempem za 14 let.

Dohoda s MMF

Guvernérka banky Valerija Hontarevová rovněž uvedla, že banka se dohodla s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na podmínkách rozšíření finanční pomoci pro Ukrajinu. Neposkytla však žádné podrobnější údaje.

MMF loni v dubnu schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (415 miliard korun). Fond nyní podle agentury Reuters jedná o posílení finanční podpory s ukrajinskými úřady a minulý týden uvedl, že podpoří rozsáhlejší a delší program. Začátkem září MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i letos.

Totální finační krize

Guvernérka banky Valerija Hontarevová již v lednu vyzvala k rychlým a rozhodným krokům proti "totální finanční krizi", v níž se země podle ní nachází. Ukrajinská ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a loňské ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym.

Základní úroková sazba se dnešním rozhodnutím dostane na trojnásobek úrovně 6,5 procenta ze začátku loňského roku. Loni banka tuto sazbu zvýšila celkem třikrát. Vyšší úroky sice obvykle podporují kurz domácí měny a omezují inflační tlaky, mají však zároveň negativní dopad na hospodářský růst, protože zvyšují náklady na půjčky. Hrubý domácí produkt Ukrajiny se v loňském třetím čtvrtletí meziročně snížil o více než pět procent.

Dilema, zda spíše podporovat hospodářský růst, nebo omezovat inflaci, nyní musí řešit rovněž ruská centrální banka. Ta v prosinci zvýšila základní úrokovou sazbu o 6,5 procentního bodu na 17 procent, aby zastavila propad rublu a zmírnila růst cen. Minulý týden však základní úrok naopak snížila o dva procentní body na 15 procent, aby podpořila ekonomiku.

 

Právě se děje

Další zprávy