Údaj o bydlišti živnostníků už nebude veřejně přístupný

Petr Kučera Petr Kučera
15. 1. 2014 12:15
Vláda schválila návrh novely živnostenského zákona, snižuje i byrokracii.
Foto: www.rzp.cz

Praha - Z veřejně dostupné části živnostenského rejstříku zřejmě zmizí bydliště a místo pobytu podnikajících fyzických osob. Počítá s tím novela živnostenského zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, jejíž návrh ve středu schválila vláda.

Novela má podnikatelům také snížit administrativu. Neměli by už povinně předkládat živnostenskému úřady doklady, které mu již doložili dříve - typicky při ohlášení další živnosti.

Pokud novelu včas schválí i Parlament, měla by začít platit od 1. července.

Jen v neveřejné části

Údaje o bydlišti (případně místě pobytu u cizinců) mají nově patřit jen mezi neveřejné údaje rejstříku. Podle ministerstva jde totiž o osobní údaje, jejichž zveřejnění je zásahem do soukromého života osob.

Za dostačující charakteristický identifikátor podnikatele lze podle úřadu - vedle jeho jména a příjmení, data narození a identifikačního čísla osoby - považovat adresu jeho sídla.

Do neveřejné části živnostenského rejstříku mají být nově přesunuty také jinak veřejně přístupné údaje, a to po uplynutí čtyř let ode dne, kdy podnikateli zanikne poslední živnostenské oprávnění. Dosavadní veřejnou přístupnost těchto dat kritizoval i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Údaje z neveřejné části může - vedle samotného podnikatele - získat správní orgán, který je bude potřebovat pro svou činnost, například finanční úřad nebo Česká obchodní inspekce, případně je lze použít podle trestního řádu či insolvenčního zákona.

Doklad stačí přinést jednou

Součástí neveřejné části rejstříku mají být i některé další dokumenty, jimiž se podnikatel povinně prokazuje při ohlášení živnosti či při podání žádosti o koncesi (odborná způsobilost) nebo při různých změnách. Typicky jde o souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla na určité adrese, vysvědčení nebo doklad o praxi.

Živnostenské úřady vytvoří elektronické kopie těchto dokumentů a uloží je do datového úložiště živnostenského rejstříku. Díky tomu je podnikatelé nebudou muset předkládat opakovaně jako dosud. Výjimkou zůstane například výpis z rejstříku trestů, který nesmí být starší tří měsíců od jeho vydání.

Novela dále doplňuje i některé povinné doklady u živností, jako je výroba nebezpečných chemických látek a jejich prodej. Upřesňuje také podmínky pro živnosti Speciální ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace, Poskytování tělovýchovných služeb, Výroba a zpracování paliv a maziv a distribuce pohonných hmot a Provádění trhacích a ohňostrojných prací.

 

Právě se děje

Další zprávy