Unipetrol loni snížil ztrátu na půl miliardy, pomohla ropa

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 1. 2015 10:31
V posledních třech měsících roku 2014 firma dokonce vykázala zisk 598 milionů Kč.
Rafinerie Kralupy
Rafinerie Kralupy | Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemický holding Unipetrol v loňském roce snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy Kč. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun. V posledních třech měsících roku firma vykázala zisk 598 milionů Kč. Analytici lepší meziroční výsledky očekávali.

Za jeden z klíčových bodů celého roku Unipetrol považuje hospodářské výsledky ve druhém pololetí. Ziskové bylo už třetí čtvrtletí, společnost v něm vydělala 1,4 miliardy korun. Předloni byla firma v obou posledních čtvrtletích ve ztrátě. Tržby se loni od října do konce prosince meziročně zvýšily o téměř čtyři miliardy na 28,9 miliardy Kč.

Finanční výsledky za rok 2014 výrazně ovlivnilo zaúčtování několika jednorázových účetních položek. Nejvýznamnější z nich bylo snížení hodnoty rafinérských aktiv o 4,721 miliardy korun ve druhém čtvrtletí.

"Příznivé makroekonomické podmínky z konce roku 2014 se nám prostřednictvím spolehlivé výroby podařilo přetransformovat do vyšších prodejních objemů, a to jak v rámci petrochemických, tak rafinérských produktů," uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski s tím, že k ziskovosti přispěly vyšší marže způsobené klesající cenou ropy i slabší kurz koruny vůči dolaru. Velké oživení podle něj firma zaznamenala v maloobchodu, k vyšším prodejům přispěly klesající ceny pohonných hmot, oživení tuzemské ekonomiky a omezení šedé zóny.

Firmě v posledním čtvrtletí pomohlo mimo jiné meziroční zvýšení objemu zpracované ropy o 44 procent na 1,3 milionu tun a růst míry využití rafinérských kapacit meziročně na 88 procent. Proti předloňskému roku se zvýšila i rafinérská marže na 2,2 dolaru za barel a petrochemická marže vzrostla na 714 eur za tunu.

"Čísla v žádném případě nezklamala. Naopak navázala na silný třetí kvartál 2014," uvedl Bohumil Trampota z J&T Banky. "Unipetrol předvedl podstatný meziroční růst. Za tím můžeme vidět, stejně jako v předchozím kvartále, vyšší provozovanou kapacitu. Negativní položkou je přehodnocení zásob," dodal.

Výsledky pozitivně hodnotí i Miroslav Frayer z Komerční banky. "Vadou na kráse je další odpis aktiv v rafinérském segmentu ve výši 185 milionů korun, došlo i k výraznému přecenění zásob o minus 775 milionů korun," doplnil. Podle Petra Hlinomaze z BH Securities nebýt záporných jednorázových položek, byl by Unipetrol za celý rok v zisku. "Čtvrtý kvartál totiž sice dále zmenšil původní čistou ztrátu za devět měsíců loňského roku, ale na její vygumování nestačil," podotkl.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Koncern dnes oznámil, že loni skončil v rekordní ztrátě 5,81 miliardy zlotých (38,1 miliardy Kč), a to včetně odpisů v souvislosti s kanadskou těžební divizí TriOil. Hospodaření polského koncernu nepříznivě ovlivnil pokles hodnoty zásob ropy a vyšší finanční náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy