Účet za suché léto. Zdražily brambory a zelí, nahoru má zamířit i cena masa

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 14. 10. 2015 12:57
Brambory byly v září o polovinu dražší než loni a ceny by měly růst i v dalších měsících. Více stojí i zelí nebo mrkev. Kvůli suchému létu byla letos nižší úroda. Na počasí doplatili i sadaři, zvláště jablka jsou totiž malá a část z nich nelze prodávat ke konzumaci. Díky slunci je však ovoce cukernatější, takže lze čekat kvalitnější víno i slivovici.
Brambory. Ilustrační foto
Brambory. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Praha - Letošní suché léto se už projevuje i v peněženkách českých spotřebitelů. Kvůli slabší úrodě zdražuje zelenina, nejvýrazněji stouply ceny brambor.

Podle Státního zemědělského intervenčního fondu stál kilogram brambor v tuzemských obchodech letos v září 14,79 koruny, zatímco před rokem to bylo 9,77 koruny.

Za zdražení brambor o polovinu může hlavně jejich nedostatek - podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se jich letos sklidí o 30 procent méně než před rokem. "Jde o nejnižší úrodu od počátku celoplošného statistického sledování, tedy od roku 1920," uvádí ČSÚ.

"Z nejdůležitějších komodit dopadly zřejmě nejhůře brambory. Jejich úroda bude nižší nejméně o třetinu, v některých lokalitách až o polovinu," potvrzuje agrární analytik Petr Havel.

Podle Zemědělského družstva vlastníků Nošovice, které v tuzemsku patří k největším producentům zelí, byla letos úroda až o 80 procent nižší. Problémy mají i další pěstitelé. "Meziroční propady z důvodu sucha lze očekávat u obilí, řepky i cukrovky," dodává Stanislava Burdová ze Zemědělského svazu České republiky.

Cena ještě mírně stoupne

Kilogram mrkve zdražil o 40 procent - letos v září stál v obchodech 19,9 koruny, zatímco před rokem 14,2 koruny. Krouhané zelí už kvůli neúrodě zdražilo o sto procent, kysané zhruba o polovinu, doplňuje ekonom ZDV Nošovice Jaromír Matúš.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

"Ceny zeleniny ještě mohou stoupnout o pět až deset procent s příchodem zimy, ale to hlavní zdražování už je pravděpodobně za námi," předpokládá analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Ještě optimističtější je Havel. S výjimkou brambor už podle něj zelenina v dalších měsících zdražovat nebude. "Chybějící ovoce a zelenina se doveze ze zahraničí, a tam bývá dokonce levnější než domácí produkce. Na dovozu je navíc Česká republika závislá již roky, takže letošek bude v tomto směru v zásadě standardní," tvrdí agrární analytik.

Ceny brambor se podle něj ještě zvýší, po novém roce by však zdražování mělo ustat. "U pozdních konzumních brambor se začne projevovat nižší kvalita," upřesňuje Havel. K dalšímu výraznému zdražení dojde až v dubnu a květnu, kdy se na trh dostanou čerstvé rané brambory, nejdříve z dovozu a pak české.

Ovoce je menší, ale kvalitnější

Zdražování podle Havla nehrozí ani u ovoce. Toho se, na rozdíl od zeleniny, urodilo oproti loňsku více - přestože ne tolik, kolik odborníci původně očekávali.

Ovocnářská unie ČR odhadla na začátku září letošní sklizeň na 140 660 tun jablek, tedy nejvíce od roku 2009. Ještě v polovině června ale ovocnáři očekávali, že sklidí o 10 tisíc tun jablek více. "Úroda jablek je podle posledních odhadů meziročně o sedm procent vyšší, ale zhruba o čtvrtinu nižší oproti dlouhodobému průměru," upřesňuje Havel. Podobné je to s hruškami. Oproti loňsku se jich letos sklidil více než dvojnásobek, červnová očekávání ale byla ještě optimističtější. "Stejně tak se čeká velmi dobrá úroda vinné révy, která je až na mladé keře obecně odolnější vůči suchu," dodává Havel.

Dostatek slunce se podle Havla pozitivně podepsal i na kvalitě ovoce, zvláště na cukernatosti. Díky tomu by mělo být letos například vynikající víno. "Totéž platí třeba i o švestkách, a tak lze očekávat velmi kvalitní slivovici," doplňuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sucho ale nepříznivě ovlivnilo velikost ovoce, například sadaři si stěžují na příliš malá jablka. "Značná část sklizených jablek se nesmí uvádět do oběhu a musí být zpracována, například na mošt," říká Havel s tím, že jde o nařízení Evropské komise.

Za tato jablka přitom ovocnáři utrží zhruba jen čtvrtinovou cenu. "Předběžně lze odhadovat, že výraznější ztráty vlivem sucha budou na tržbách v řádu stovek milionů korun právě proto, že část produkce zamíří na zpracování místo uplatnění na čerstvém trhu," uvádí Ludvík. Dodává ale, že na ceny jablek v obchodě to žádný vliv mít nebude, protože ceny českých jablek se musí přizpůsobit cenám v Evropě.

Chybí krmivo pro zvířata

V dalších měsících by podle Havla mělo zdražovat hlavně maso. Kvůli suchému a horkému létu je totiž v Česku nedostatek surovin, z nichž lze vyrábět krmiva pro hospodářská zvířata, zvláště pro skot.

"A ty, co jsou k dispozici, už výrazně zdražují, například seno se letos prodává oproti loňsku za téměř dvojnásobné ceny," upozorňuje Havel. Stejně tak podle ČSÚ klesla o 33 procent úroda kukuřice, která je klíčovou surovinou pro výrobu krmných směsí.

Vyšší náklady na "vykrmení" hospodářských zvířat podle Havla postupně vyústí do zdražení masa. "Je otázkou, zda se tak stane ještě do konce letošního roku. Zatím se zdá, že v řádu několika procent ano, rozhodující bude ale počátek příštího roku," dodává.

Sklizeň základních obilovin je nadprůměrná

Statistici dnes uvedli, že úroda základních obilovin (bez kukuřice na zrno) je letos pouze o 1,1 procenta nižší než v loňském rekordním roce a převyšuje o 16,6 procenta desetiletý průměr.

Zatímco u základních obilovin suché a teplé počasí v průběhu vegetace nemělo negativní dopad na úroveň sklizně, u kukuřice, cukrovky a brambor je situace opačná - u nich se očekává přibližně třetinový propad úrody.

Řepky se letos sklidilo o 17,7 procenta méně než loni, ale o 14,7 procenta více ve srovnání s desetiletým průměrem.

 

Právě se děje

Další zprávy