Fotky: Slaměné domy v Česku. Se stohem si je nespletete

Fotky: Slaměné domy v Česku. Se stohem si je nespletete
Bydlet v ekologické stavbě z přírodních materiálů. To je hlavní motivace těch, kdo si slaměné domy staví - ve valné většině vlastníma rukama. V Česku jich už stojí několik desítek a jak se můžete na fotografiích přesvědčit, nejde o žádné amatérské stavbičky. Například tento pasivní dům v Jablonci nad Nisou, jehož autory jsou architekti Jan Márton a Petr Klápště. Jako u většiny ostatních slaměných domů je základem dřevěná konstrukce izolovaná slaměnými balíky.
Vyplňování dřevěné kostry balíky většinou vezmou do vlastních rukou sami majitelé nemovitosti. V tomto případě byly balíky ukotveny ke konstrukci latěmi, na ně pak přišel dřevěný obklad. Poslední vrstvu zvenčí tvoří vápenná omítka, často se používá i omítka hliněná. (Pasivní dům v Jablonci nad Nisou)
Kdo by snad měl strach z hořlavosti slaměného domu, nemusí se obávat. "Prováděli jsme test hořlavosti slaměné stěny s hliněnou a vápennou omítkou – má odolnost 120 minut. Tedy když vznikne požár, taková stěna vydrží pod zatížením 120 minut stát a nespadne. Přitom u rodinných domů je dnes podle norem zapotřebí 15 až 30 minut - pro porovnání,“ vysvětluje architekt Jan Márton, autor knihy Stavby ze slaměných balíků.
Použití dřevěné nosné konstrukce je u nás nejčastějším řešením. „I nosná konstrukce domu může být ze slámy, ale tento postup má svá specifika, vyžaduje zkušenost architekta i stavitele a u nás není úplně obvyklý,“ vysvětluje Márton, který je autorem tohoto projektu. Pasivní dům v Dobřejovicích nedaleko Prahy je pilotní stavbou z  nosné slámy v České republice.
Foto: Jan Márton
Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 5. 2015 20:50
Nejsou z betonu ani z kamene, základním materiálem těchto staveb jsou dřevo, sláma a hlína. Přesto jsou v ohni odolnější než mnohý dům z obvyklejšího materiálu.
 

Právě se děje

Další zprávy