Skrývá před vámi partner dluhy? Zkuste si všímat několika varovných signálů

Klára Čeperová
Aktualizováno 6. 10. 2018 12:52
Peníze jsou soukromou věcí partnera, myslí si třetina Čechů. Může se jim to vymstít. Společné investice, dluhy, výše kapesného dětí nebo výše výdělku jsou podle průzkumu agentury Ipsos častým tématem partnerských diskuzí nebo dokonce hádek.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Praha - Pravidelně o financích diskutují tři čtvrtiny dvojic v tuzemsku. Společné dluhy však řeší jen čtyři procenta dvojic, častěji má totiž finanční závazky jen jeden z partnerů. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který pořídila pro společnost Broker Consulting.

Foto: Ipsos pro Brooker Consulting

Z předchozího průzkumu agentury vyplynulo, že každý třetí Čech žijící v páru považuje finance za soukromou záležitost a partnera se na peníze nevyptává. V manželství přitom za případné dluhy nesou zodpovědnost oba manželé.

Podle metodika finančního plánování Michala Cibulky je třeba se zajímat o partnerovu finanční situaci, případně si všímat varovných signálů, které mohou na finanční problémy poukazovat.

"Jedním z nich je registrace pobytu na městském úřadě, dále to může být výplata v zaměstnání načerno a nikoli na bankovní účet. Doporučuji si také zjistit, zda partner či partnerka nemají živnostenský list. To lze jednoduše najít podle jména v registru živnostenského podnikání. A vyptat se protějšku, zda má závazky z podnikání vyrovnané," radí Cibulka.

Hádky kvůli penězům zasáhnou každý sedmý pár. V téměř polovině případů páry při diskuzi probírají do čeho a kolik společně investovat. Pro každý pátý pár je pak důvodem sporu výše výdajů, která přesahuje příjmy.

Foto: Ipsos pro Brooker Consulting

"Obě tato témata souvisí s finančním plánováním a vyrovnaným rodinným rozpočtem. Plánování výdajů v závislosti na příjmech je velmi podstatnou složkou zdravého vztahu, dlouhodobý nepoměr mezi příjmem a útratou páru vede k frustraci, která může vyústit až k ukončení vztahu," komentuje výsledky Cibulka.

Zlepšit rodinný rozpočet může podle Cibulky pravidelné zapisování příjmů a výdajů třeba do excelové tabulky nebo do aplikace v telefonu. Posléze mohou páry probrat, které výdaje omezí, aby svůj rozpočet vyrovnali.

Problémy s tím, že jeden z partnerů utrácí víc než druhý, má 13,3 procent párů. Pět procent zase probírá, že jeden z dvoji vydělává méně peněz.

"I když se to na začátku vztahu zdát jako problém nemusí, značné rozdíly mezi příjmy partnerů mohou mít na pohodovost soužití značný vliv," shrnuje Cibulka.

Spory do partnerského soužití v 17 procentech přinášejí také peníze, které vyžadují děti. "Platí, že rodiče by měli se svými potomky finanční situaci domácnosti probírat už od raného věku, samozřejmě adekvátním jazykem, kterému dítě porozumí. Jen tak se jejich děti naučí hodnotě peněz, budou vědět, jaké má rodina finanční závazky a proč a přestanou mít nereálné finanční požadavky," uzavírá Michal Cibulka.

 

Právě se děje

Další zprávy