Třetí sazba DPH připraví státní pokladnu o tři miliardy Kč

ČTK ČTK
27. 4. 2014 15:25
Dalších zhruba 3,7 miliardy korun by podle propočtů státní rozpočet stálo zvýšení měsíční slevy na dani pro druhé dítě o 500 korun a na třetí a každé další o 900 korun, jak navrhují koaliční lidovci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zavedení třetí sazby DPH pro knihy, léky a dětskou výživu přijde státní rozpočet na necelé tři miliardy korun. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Návrh na zavedení třetí daňové sazby by podle ní měl být poslán k připomínkování do meziresortního řízení do týdne až deseti dnů.

Z nově zaváděné snížené sazby by podle ní mohly vypadnout dříve hodně diskutované dětské pleny, jejichž převedení do snížené kategorie daně neumožňují pravidla Evropské unie.

"Dětské pleny dosud v chystaném návrhu zákona nejsou a v rámci koaličního vyjednávání navrhujeme využít cestu například v podobě daňových úlev pro rodiny s malými dětmi," řekla Hornochová.

Podle výpočtů ministerstva financí by na daňovém rozdílu u dětských plen rodina s jedním malým dítětem mohla ušetřit přibližně tisíc korun ročně. Vědomým porušením pravidel EU kvůli této položce by ale Česko mohlo ztratit vyjednávací pozici v unii. Ministerstvo proto zvažuje využít jinou možnost, než je problematické snižování DPH, dodala náměstkyně.

Dalších zhruba 3,7 miliardy korun by podle Hornochové státní rozpočet stálo zvýšení měsíční slevy na dani pro druhé dítě o 500 korun a na třetí a každé další o 900 korun, jak navrhují koaliční lidovci. Podle ministerstva financí představuje požadavek lidovců příliš vysoké částky.

Samo ministerstvo v minulosti navrhlo měsíčně přidat stokorunu. Úřad podle Hornochové očekává další vyjednávání, která povedou ke kompromisní "finančně únosné" částce.

Koaliční strany se minulý týden shodly na snížení DPH na léky, knihy, nenahraditelnou dětskou výživu a původně i dětské pleny z 15 na deset procent od začátku příštího roku. Ministerstvo financí má dohodu, která odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Sazby DPH v Česku jsou nyní dvě - základní 21procentní a snížená 15procentní.

 

Právě se děje

Další zprávy