Travel Service se stal druhým největším akcionářem ČSA

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
31. 3. 2015 17:32
Firma dokončila odkup 34 procent akcií v rámci opce od Korean Air Lines. Státu zůstala jen pětina akcií.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Spojení dvou někdejších soupeřů o české nebe je definitivní. Soukromý dopravce Travel Service dokončil odkup 34 procent akcií Českých aerolinií v rámci opce od Korean Air Lines. Korejská společnost tak nyní vlastní 44 procent akcií ČSA, státu zůstane zhruba pětina.

Korejský dopravce měl na tuto část ČSA opci, kterou si dohodl předloni, když od státu koupil 44% podíl v národním dopravci. Korejská společnost napřed 34% balík akcií ČSA koupila, poté ho prodala firmě Travel Service. Transakci obě společnosti oznámily v prosinci 2013.

Státnímu Českému Aeroholdingu zůstane v ČSA zhruba pětinový podíl (19,74 procenta) a zbylá 2,26 procenta České pojišťovně. ČSA touto transakcí neztratí status národního dopravce a s ním spojená práva na lety do zemí s omezeným počtem přepravců (například do Ruska) a využívání takzvaného Open Skies prostoru. Pro udržení statusu národního dopravce nesmí většinový podíl v letecké společnosti vlastnit firmy mimo Evropskou unii.

 "Během následujících několika týdnů bude Travel Service ze své nové pozice akcionáře zjišťovat skutečný stav v Českých aeroliniích. Z dosud nepotvrzených informací vyplývá pouze to, že od doby podepsání smlouvy s Korean Air Lines poklesl vlastní kapitál společnosti České aerolinie o zhruba 500 milionů korun, čímž se dostal do záporných čísel v řádu stovek milionů korun a kumulovaná ztráta společnosti se přiblížila částce 5,5 miliardy korun," uvedla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková.

Téměř miliardová ztráta

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Letošní ztrátovou zimní sezonu musel Český aeroholding sanovat podporou 152 milionů korun. Společnost v letošní letní sezoně počítá s provozem celkem 17 letounů. Hlavní část flotily tvoří devět letadel Airbus A319, dále provozují jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.

Travel Service je největší českou leteckou společností, která od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandovala a dnes působí v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Travel Service provozuje charterové lety, pravidelné linky pod obchodní značkou SmartWings a privátní lety kategorie Business Jet.

ČSA musí výrazně šetřit

Předseda představenstva a spolumajitel firmy Travel Service Jiří Šimáně loni řekl, že z propojení tří leteckých dopravců budou profitovat cestující, neboť se vzájemně propojí i sítě jejich spojů. Pro Travel Service může spojení přinést úsporu v nákladech na některé činnosti, které dopravcům poskytuje Český Aeroholding a jeho dceřiné firmy, jako je například údržba, finanční a právní služby.

Dokončení transakce by mělo uvolnit ČSA ruce. Korean Air loni v říjnu sice na tlak ministerstva financí kývla na finanční injekci v řádech několika stamilionů korun, s rozhodováním o dalších strategických investicích a plánech se ale čekalo na dokončení vstupu společnosti Travel Service.

Zároveň se zatím nic nemění na tom, že firma pokračuje v úsporném módu. Korean Air poskytnutí svého příspěvku do kapitálu ČSA podmínila bezpodmínečnou realizací všech opatření obsažených v restrukturalizačním plánu z loňského září. Ten zahrnuje mimo jiné propouštění a snižování platů o dvacet až třicet procent.

"Restrukturalizační plán se musí naplnit," řekl na začátku prosince Hospodářským novinám šéf Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. "Korean Air a Český Aeroholding jsou ochotny investovat do ČSA další peníze, jen pokud se naplní restrukturalizační plán. S Travel Servicem se budeme bavit o rozvoji a investicích," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy