Total má nového šéfa, je z dosavadního vedení firmy

ČTK ČTK
22. 10. 2014 14:41
Patrick Pouyanne byl jedním ze žhavých kandidátů na post šéfa koncernu už bezprostředně po tragické smrti Christopha de Margerieho.
Ředitelství společnosti v Paříži (ilustrační foto)
Ředitelství společnosti v Paříži (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Paříž - Francouzská ropná společnost Total ve středu jmenovala svým novým šéfem jednapadesátiletého Patricka Pouyannea. Ten nahradí Christopha de Margerieho, který na počátku týdne zahynul při leteckém neštěstí na letišti v Moskvě.

Nový šéf koncernu Total
Nový šéf koncernu Total | Foto: Total

Pouyanne vedl v Totalu od roku 2012 divizi rafinerií a chemické výroby. U firmy působí od roku 1997.

Změny se dotknou i dalších vysokých postů

Předsedou správní rady se podle firemního sdělení stane po de Margeriem Thierry Desmarest, který byl v letech 1995-2007 výkonným ředitelem Totalu. Funkci však bude zastávat jen do konce roku 2015, kdy na jeho místo nastoupí Pouyanne. Ten tak bude od počátku roku 2016 zastávat obě nejvyšší funkce v podniku.

Dosavadní třiašedesátiletý šéf Totalu zahynul v noci na úterý na moskevském letišti Vnukovo v letounu, který při startu narazil na vzletové dráze do vozu na odklízení sněhu.

Smrt na letišti

Vyšetřovatelé za příčinu považují hrubou nedbalost letištních pracovníků. Při katastrofě spolu se svým jediným cestujícím zahynuli i oba piloti a stevardka.

De Margerie se podle ruských médií zasazoval za pokračování rusko-francouzské spolupráce při těžbě ropy i přes západní sankce a přimlouval se i za dodávku francouzských vojenských lodí třídy Mistral ruské flotile. V Moskvě se v pondělí setkal s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem a dalšími vládními představiteli.

 

Právě se děje

Další zprávy