Česko chránilo místní "řecký jogurt" zákonem. Po protestu Atén ho musí vyškrtnout

ČTK ČTK
11. 2. 2019 16:10
Ministerstvo zemědělství v novele vyhlášky, kterou poslalo do meziresortního připomínkového řízení, počítá s koncem označení "řecký jogurt" a "jogurt řeckého typu". S rozhodnutím o konci značení řecký jogurt v české legislativě se nedá nic dělat, Česku by v případě, že označení z legislativy nevyjme, hrozilo soudní řízení. 
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ISIFA/Thinkstock

Praktický dopad vyškrtnutí ustanovení je nejasný. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jej budou výrobci moci dál vyrábět a pojmenovávat řeckým jogurtem, nebudou už mít ale oporu v legislativě.

"Bohužel prostě je to víceméně rozhodnutí Evropské unie na základě protestu Řecka, abychom to nedělali. Výrobek se bude i nadále vyrábět - bude to jogurt a bude se jmenovat 'řecký jogurt'," řekl Kopáček.

Pokud vyhláška projde meziresortním řízením, měla by začít platit od září.

"Neřešením problému hrozí velmi reálné nebezpečí odvetných opatření ze strany orgánů Evropské unie z důvodu nedokončení harmonizace potravinového práva Evropské unie, tj. zahájení řízení ze strany Evropské komise proti České republice," uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě.

Podle Kopáčka jsou v tuzemsku dva výrobci řeckého jogurtu - Polabské mlékárny a Bohušovická mlékárna, jogurt řeckého typu pak vyrábí Mlékárna Kunín. Do Česka se dovážejí také jogurty z Německa pojmenované jako řecké, ale pouze na základě ornamentů na obalu, nikoliv techniky výroby.

Na řádný řecký jogurt je podle Kopáčka nutné odstředit z mléka syrovátku a mléčnou složkou zkoncentrovat. Na kilogram běžného jogurtu se podle něj potřebuje kilogram mléka, na výrobu řeckého tři. Do jogurtů řeckého typu jsou pak bílkoviny přidávané. Kopáček dodal, že sami Řekové tuto výrobu za "řecký jogurt" ani neoznačují, říkají jí straggisto.

 

Právě se děje

Další zprávy