Telefonní budky čeká změna pravidel, počet by klesnout neměl

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 5. 2014 12:52
V současnosti musí Telefónica provozovat nejméně 5487 telefonních budek. Smlouva končí na konci letošního roku, úřad chystá nový tendr.
Foto: Telefonica

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce pro příští roky zachovat počet povinně provozovaných veřejných telefonních automatů, na které přispívá stát. Vyplývá to ze záměru, který regulátor předložil k veřejné diskusi.

V současnosti musí poskytovatel univerzální služby, kterým je Telefónica, provozovat nejméně 5487 telefonních budek. Smlouva s Telefónikou končí na konci letošního roku, ČTÚ chce vypsat tendr na další tři roky.

Automat musí být nyní bez výjimek ve všech obcích do 2000 obyvatel. V obcích do 5000 obyvatel pak budka musí být v případě, že v lokalitě není dostatečně silný mobilní signál.

V roce 2016 by měl být veřejný telefonní automat povinný bez výjimek v obci do 1500 obyvatel a o rok později v obci s méně než 1000 obyvateli. "Ve větších obcích bude platit povinnost tak jako dnes za předpokladu, že tam nebude dostatečný signál GSM," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina, podle kterého změna podmínek nepovede k menšímu počtu telefonních budek.

Podle ČTÚ většinu provozu generují automaty právě v malých obcích do 1500 respektive 1000 obyvatel.

V minulosti zájem o provozování budek projevila jen Telefónica. Ta vedle univerzální služby provozuje komerčně dalších zhruba 9000 budek. Celkový počet telefonních automatů se tak proti roku 2000 snížil na polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy