Telefónica se přejmenuje na O2, potvrdili akcionáři

Ekonomika Ekonomika
19. 5. 2014 23:13
Návrh na přejmenování předložila skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která telekomunikačního operátora nedávno koupila.
Logo Telefónica O2.
Logo Telefónica O2. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Společnost Telefónica Czech Republic se od 21. června přejmenuje na O2 Czech Republic. Rozhodla o tom pondělní valná hromada společnosti.

„Společnost tak bude nadále vystupovat pod obchodní značkou O2,“ uvedl mluvčí telekomunikačního operátora Hany Farghali.

Návrh na přejmenování předložila společnost PPF Arena 2 B.V. nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která na přelomu roku získala v tuzemské Telefónice 65,9 procenta akcií od španělské společnosti Telefónica SA.

Cena s otazníkem

Největší tuzemský operátor tak začne používat stejnou značku i obchodní jméno. Kolik bude za její používání předchozím majitelům platit, ale akcionářům firma s odkazem na obchodní tajemství neprozradila.

Server iHNed.cz uvedl, že podle nového finančního ředitele Martina Vlčka firma za použití O2 v názvu přímo platit nebude.

“Samotný celý název není zpoplatněn,” řekl na dotaz akcionářů Vlček s tím, že jediné náklady vzniknou se samotnou fyzickou změnou jména. Jestli je platba nějak započítána již do celkové dohody o používání značky O2 na další čtyři roky, ale už neupřesnil.

Výše dividendy? Až za měsíc

Valná hromada rozhodla i o dalších změnách ve stanovách, které zahrnují určení rozhodného dne pro uplatnění práva na dividendu a také úpravy některých kontrolních pravomocí dozorčí rady ve vztahu k představenstvu.

Samotnou výši dividendy a případné další změny projedná až další valná hromada. Ta se bude konat přibližně za měsíc, uvedl iHNed.cz.

Podle agentury ČTK představenstvo navrhne valné hromadě společnosti vyplatit za loňský rok akcionářům dividendu ve výši 18 Kč před zdaněním za akcii. Navrhované datum splatnosti dividendy je 26. listopad 2014, s rozhodným dnem pro uplatnění tohoto práva k 27. říjnu 2014.

Akcionáři již nové stanovy schvalovali na letošní březnové valné hromadě. Tehdy ale změnu názvu z návrhu jednání představenstvo vypustilo. Uvažovalo se o přejmenování firmy na M Telecom.

 

Právě se děje

Další zprávy