Zneužíval Google účty na GMailu k propagaci?

Adam Fiala
16. 3. 2012 6:58
Majitelé účtů na GMailu se obávají, jestli Google nezneužil jejich e-maily
Foto: Aktuálně.cz

Možná za vším stojí jenom paranoia a nepozornost uživatelů, možná ale Google využil své moci a pokusil se nabízet užívání svého e-mailového klienta GMail i těm, kteří mají účty jinde. Měl k tomu přitom použít existující účty reálných lidí na Gmailu, kteří neměli ponětí o tom, že jejich přátelům přichází pozvánky k užívání e-mailu od Googlu.

Uchová si Google své renomé volnosti?

Na chování Googlu se nyní pohlíží obezřetněji a opatrněji. Od prvního března změnil podmínky užívání svých internetových služeb typu Google+, Picasa, YouTube či GMail. Nyní může kombinovat informace získané ze všech zdrojů pro lepší tvorbu profilu uživatele. Zatím nejparnější dopad by měl být v oblasti reklamy, která by vycházela ze zájmu uživatelů a přizpůsobovala tak svůj obsah. Jedni jsou rádi, že se všechno propojí, bude to jednodušší a nebudou je otravovat hloupé reklamy. Druzí se obávají o svobodu internetu a ochranu osobních údajů.

Špatný překlik a e-mailová pozvánka je na cestě

A z toho mohlo vzejít i obvinění Googlu, že rozesílá pozvánky k registraci GMailu. První stížnost přitom pochází už z podzimu loňského roku, postupně si na diskusních fórech Googlu stěžovalo více lidí. Když o incidentu napsal server CNet, reagovala Sarah Price, která se stará o Community Management pro GMail.

Za vším by mohla být jednoduchá funkce pozvání k chatu, při jejímž kliknutí by se měl podobný e-mail odeslat dotčeným adresátům.  Pokud ne, Google by se tím začal zabývat a situaci by řešil. Někdy se dělá z komára velbloud, někdy jednoduše technologie disponují tolika různými funkcemi, že se snadno zamění za manipulaci. Opatrnosti však není nezbyt.

 

Právě se děje

Další zprávy