Žijeme skutečně v éře post PC?

LP Fish
15. 8. 2011 8:50
30 let po vyrobení prvního osobního počítače od IBM je situace na trhu s PC složitá. Potřebujeme ho ještě, nebo nám budou stačit malé chytré krabičky, spoléhající na mobilitu a trendové funkce?

12. srpna oslavil 30. výročí první "osobní" počítač od firmy IBM, slavné PC 5150. Žádné velké oslavy se však nechystají. Svět totiž v dnešních dnech použití osobních počítačů spíš omezuje a přechází do období, kde tato malá zařízení nahrazují zařízení ještě menší a chytřejší.

Tímto tématem se zabývá v současnosti stále více komentářů, a to nejen z pera novinářů, ale také významných osobností IT průmyslu. PC sice ještě není vnímáno jako starožitnost, ale jako zboží "vycházející z módy".

Budoucnost patří sociálnímu prostoru

The Register si všímá blogu Marka Deana, jednoho z desítek techniků, kteří se podíleli na tvorbě počítače 5150. Dnes šéf IBM pro Střední východ a Afriku v něm píše: "Když jsem pomáhal navrhnout PC, nepomyslel bych, že se dožiji i jeho odcházení. A i když se budou PC asi dál hojně používat, už nejsou na špičce technologického vývoje v počítačové oblasti."

Dean sám dnes podle The Register používá jako svůj "hlavní počítač" tablet. Podle něj se teď práce a uvažování techniků nesoustředí tolik na zařízení samotné, ale spíš na interakci mezi počítačem a uživatelem. "Dnes se jasně nejlíp daří inovacím", říká Dean, "které nesouvisí se samotným zařízením, ale se sociálním prostorem, kde se potkávají lidé a myšlenky."

Mark Dean připodobňuje tuto situaci k období v osmdesátých letech, kdy IBM opustilo vývoj „chytrých" psacích strojů a pustilo se do vývoje menších verzí tehdejších dominujících sálových počítačů. "PC jdou stejným směrem jako elektronky, psací stroje, vinylové desky, CRT televize a klasické žárovky," dodává Dean. 

Něco jako náklaďák

Velkým propagátorem post PC světa je také šéf Applu Steve Jobs. Ten má pro vysvětlení fenoménu jeho odcházení jinou metaforu. Už minulý rok totiž na konferenci D8 prohlásil, že PC budou v budoucnosti něco jako nákladní auta - budou se používat pro určitý druh práce, ale potřebovat ho bude stále menší počet uživatelů.

V souvislosti s Jobsovým komentářem je však dobré uvědomit si, že právě Apple zažívá obrovský boom se zařízeními post PC éry. Prodeje jejich iPhonů a iPadů mají obrovský podíl na trhu. Je tedy oprávněné se domnívat, že obecné přijetí post PC éry je především v zájmu Applu a dalších výrobců těchto "post" zařízení. PC tak možná skončí ne proto, že by jeho efektivitu uživatelé nepotřebovali, ale kvůli reklamnímu tlaku výrobců. Není totiž důvod pochybovat, že nejbohatší firma světa, jakou Apple je, je schopná v reklamní kampani namluvit příjemcům takřka cokoli.

Je proto dobré si uvědomit, píše v komentáři PC World Jason Cross, že tablet i chytrý telefon můžeme stoprocentně využívat jen tehdy, máme-li možnost ho večer připojit do PC. Svět post PC je tak na samotných osobních počítačích dosud závislý.

 

Právě se děje

Další zprávy