Zájem o chytré telefony Blackberry nadále klesá

LP Fish
17. 6. 2011 17:00
Kanadská RIM, výrobce telefonů Blackberry, ohlásila výsledky hospodaření. Jsou horší než se všeobecně čekalo. A očekávání nebyla nijak přehnaná.
Foto: BlackBerry

Společnost Research In Motion (RIM), vyrábějící chytré telefony Blackberry, čelí nadále propadu svých zisků. Potvrzuje se, že v Americe velmi populární smartphony Blackberry jsou pomalu vytlačovány z trhu iPhony od Applu a chytrými telefony s Androidem.

Částečně uspěl jen Playbook

Jediným úspěšným produktem v posledním období byl tablet Blackberry PlayBook, reakce na velmi úspěšný iPad. Podle zprávy RIM bylo dodáno velkoobchodníkům i maloobchodníkům asi 500 000 kousků tohoto zařízení. Ve stejném období minulý rok se jich přitom prodalo něco přes 350 000 kusů.

 

I tak je to však velmi málo, ve srovnání s 3,27 milionu prodaných iPadů jen v prvním čtvrtletí jeho prodeje. RIM přitom nezveřejnila informaci, kolik PlayBooků se ve skutečnosti dostalo ke koncovým zákazníkům, uvedl list New York Times (NYT).

Celkově byly obchodní výsledky RIM ještě horší, než očekávali analytici poté, co před sedmi týdny zástupci firmy sami snížili odhad očekávaného zisku. Ten nakonec za první čtvrtletí meziročně klesl o 9,6 procenta, na 695 milionů dolarů.

Akcionáři: Změňte vedení

RIM uvádí, že plánují snížení počtu zaměstnanců, nijak však nespecifikovali, které oblasti se bude propouštění týkat. Někteří investoři na základě obchodních výsledků RIM, také podle NYT, volali po odvolání výkonných šéfů firmy - Jamese L. Balsillieho a Mika Lazaridise.

Ti to odmítli. Lazaridis pro NYT uvedl, že při součastné složité situaci je důležité mít „silné, konzistentní vedení". Balsillie dodal, že „udělali velký upgrade hlavní platformy", v souvislosti s nasazením nových modelů Blackberry. Analytiky ale sebevědomá tvrzení managementu příliš neuklidnila. Podle nich bude pokračovad odchod klientů RIM k jiným značkám.

 

Právě se děje

Další zprávy