YouTube spustil první placené kanály

tl
10. 5. 2013 16:20
Na YouTube se objevil první zpoplatněný materiál. U nás je zatím nedostupný

Společnost Google oznámila, že její videoserver YouTube bude od pátku nabízet placené kanály. YouTube chce tímto krokem začít konkurovat streamovacím službám, jako je Netflix, ale také běžným televizním stanicím.

Momentálně má Google podepsanou smlouvu s provozovateli 53 kanálů, kteří budou na YouTube placený obsah nahrávat. V nabídce lze objevit několik seriálů, dokumentů či pořadů pro děti. Mezi ty známější patří například dětský seriál Sezame, otevři se nebo dokumenty z produkce National Geographic.

Uživatelé si mohou placené kanály vyzkoušet na dva týdny zdarma. Ceny předplatitelných kanálů začínají na 99 centech (19 korun) a v průměru se pohybují okolo 2,99 dolaru (60 korun).

Některé pořady jsou dostupné i v HD a Full HD kvalitě, za vyšší rozlišení je ale nutné si připlatit. Kromě toho by měl fungovat i systém slev při zakoupení ročního předplatného. Za přístup k pořadům mohou uživatelé platit platební kartou nebo pomocí služby Google Wallet.

Provozovatelé kanálů dostali od YouTube vlastní reklamní prostor, ze kterého mají příjmy. Navíc si s nimi YouTube rozdělí vybrané předplatné. Vlastník kanálu dostane 55 procent a YouTube zbylých 45.

Google očekává, že v budoucnu počet placených kanálů naroste. Počítá se i s tím, že vzroste množství seriálů, které se na YouTube přesunou z televizních obrazovek. Do budoucna se počítá i s rozšířením placené služby. V současné době lze totiž kanály předplatit pouze v deseti zemích, mezi nimiž Českou republiku zatím nenajdeme.

 

Právě se děje

Další zprávy