Windows XP stále běží na téměř pětině počítačů v Česku

ČTK ČTK
8. 10. 2014 10:55
Před půl rokem, kdy Microsoft ukončil jeho technickou podporu, systém běžel na 23 procentech PC.
Windows XP
Windows XP | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zastaralý operační systém Windows XP stále používá téměř 17 procent počítačů v České republice. Před půl rokem, kdy Microsoft ukončil jeho technickou podporu, systém běžel na 23 procentech PC. Vyplývá to z údajů Microsoftu a Rankings.cz.

Půl roku od ukončení podpory tak každý šestý Čech, který přistupuje na internet, používá verzi operačního systému, na kterou již nejsou dostupné bezpečnostní aktualizace. Tím vzrůstá riziko nákazy počítače nežádoucím softwarem, jako jsou různé viry nebo programy, které mohou získat přístup k citlivým datům v počítači nebo různým přihlašovacím údajům uživatele.

Podle nových statistik antivirové firmy AVG jsou v globálním měřítku uživatelé Windows XP škodlivým softwarem infikováni o 11 procent více než uživatelé novějších Windows. "To může být vysvětleno ukončením podpory, které poskytlo snadnější cíl tvůrcům škodlivého softwaru a těm, kteří vyhledávají zranitelnosti systému," říká Jiří Kropáč z AVG. Mnoho PC s XP navíc nemá nainstalovány všechny servisní balíčky a bezpečnostní záplaty, což takový systém činí ještě zranitelnějším.

Nejrizikovějšími skupinami jsou pak malé firmy a domácí uživatelé. Útočníci se navíc snaží být co nejdéle skrytí, takže mnoho uživatelů ani netuší, že byl jejich počítač napaden. "V mnoha případech mají uživatelé a malé firmy nedostatečnou znalost existujících hrozeb, podceňují bezpečnostní rizika, nebo nevěnují této oblasti dostatečnou pozornost," dodává manažer divize Windows společnosti Microsoft v České republice Lukáš Křovák.

Nejrozšířenějším operačním systémem v Česku jsou v současnosti Windows 7, které pracují na polovině PC, následují XP a Windows 8 s podílem 12 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy