Windows XP mizí z počítačů. Poslední ranou bude verze 10

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
31. 1. 2015 14:29
Zatímco v dubnu 2014 využívala Windows XP čtvrtina českých počítačů, nyní je to už jen 14 procent. V závěsu je neoblíbený Windows 8.1.
Nejoblíbenější v Česku je Windows 7, preferují ho firmy.
Nejoblíbenější v Česku je Windows 7, preferují ho firmy. | Foto: Reuters

Praha – Nepříliš oblíbený operační systém Windows 8.1 už brzy v Česku překoná Windows XP, u kterého Microsoft loni v dubnu ukončil technickou podporu.

Zatímco v dubnu 2014 využívala Windows XP čtvrtina českých počítačů, nyní je to už jen 14 procent. Podíl Windows 8.1 za tu dobu narostl ze tříprocentního podílu na současných 12 procent, ukazují to data služby gemiusRanking.

"Tržní podíl Windows 8.1 v nejbližších měsících, možná už týdnech, překoná verzi XP," říká Ondřej Štrba ze společnosti Servodata, která je dodavatelem licencí softwaru Microsoft v Česku. Na Windows 8.1 přecházejí hlavně jednotlivci. Firmy mají jiné preference.

"Z vlastní zkušenosti víme, že velké české firmy a organizace státní správy se v roce 2014 věnovaly spíše přechodu z Windows XP na Windows 7,"  dodává Štrba.

Důvod, proč firmy nejčastěji volí Windows 7, je podle Štrby jasný. Jde o léty prověřený operační systém, který splňuje vysoké nároky korporátního prostředí na spolehlivost, zabezpečení a kompatibilitu.

Statistika gemiusRanking uvádí, že Windows 7 pohání téměř 48 procent českých počítačů připojených k internetu a tržní podíl tohoto operačního systému klesá jen velmi pomalu. Je přitom nepravděpodobné, že by v blízké době došlo k zásadnímu propadu ve využívání Windows 7. Bude to platit nejméně do letošního podzimu, kdy je očekáván příchod nového operačního systému Windows 10.

Nový Windows na rok zdarma

Microsoft už oznámil, že Windows 10 přinesou návrat klasické nabídky Start, kterou řada uživatelů postrádá ve Windows 8.1. Oznámil rovněž, že nový systém bude poskytovat první rok od uvedení na trh zdarma uživatelům verzí Windows 8.1 i Windows 7.

Šéf Microsoftu Satya Nadella si přeje, aby lidé nepoužívali Windows proto, že je potřebují, ale proto, že je mají rádi. Windows 10 toto přání mohou naplnit. Budou zdarma a vypadají k světu.
6:59
Šéf Microsoftu Satya Nadella si přeje, aby lidé nepoužívali Windows proto, že je potřebují, ale proto, že je mají rádi. Windows 10 toto přání mohou naplnit. Budou zdarma a vypadají k světu.

Pomocí bezplatné nabídky hodlá Microsoft podle agentury Reuters dostat Windows 10 na co nejvyšší počet zařízení a poté se bude snažit získat zpět ušlé příjmy prodejem různých doplňkových služeb. Microsoft doufá, že díky bezplatné nabídce přiměje více než miliardu uživatelů osobních počítačů, aby používali operační systém Windows i na dalších zařízeních, jako jsou chytré telefony a tablety.

Podle dosavadního číslování by měla mít nová verze v názvu devítku, Microsoft se ale rozhodl, že tentokrát přejde od osmičky rovnou k desítce. Chce tak dát najevo, že nový systém představuje oproti stávajícím Windows 8.1 velký krok vpřed.

 

Právě se děje

Další zprávy