Windows 8 se prodalo 100 milionů, ale zájem klesá

tl
7. 5. 2013 17:00
Osmičky se zatím prodávají stejně dobře jako Windows 7. Zájem o ně ale klesá.
Které rozhraní si získá větší oblibu, ukáže čas. Internetoví analytici deníku Washington Post již dříve připomněli, že zákazníci Microsoftu na změny příliš nereagují.
Které rozhraní si získá větší oblibu, ukáže čas. Internetoví analytici deníku Washington Post již dříve připomněli, že zákazníci Microsoftu na změny příliš nereagují. | Foto: MICROSOFT

Operační systém Windows 8 je na trhu půl roku a Microsoft oznámil, že se mu za tu dobu podařilo prodat už 100 milionů licencí. I když se toto číslo zdá jako poměrně vysoké a podobných výsledků dosáhl za stejnou dobu i systém Windows 7, skutečný úspěch Windows 8 zas tak velký není.

Microsoft totiž "osmičky" několik měsíců prodával za několik stovek ve formě upgradu a očekávalo se, že počet prodaných licencí bude výrazně vyšší. Podle některých analytiků navíc zájem o Windows 8 klesá a hranici 200 milionů prodaných licencí se jim jen tak překonat nepodaří. Windows 7 se přitom toto k tomuto číslu dostaly za méně než rok.

Uživatele od přechodu na Windows 8 odrazuje především nové uživatelské prostředí, které se oproti předešlým verzím systému výrazně změnilo, protože je určeno především pro zařízení s dotykovými displeji a na běžných PC je tak hůře použitelné.

Problém ale není pouze v samotném systému, ale také v tom, s jakým hardwarem se Windows 8 prodávají. Tablety a hybridní notebooky od firem Asus, HP nebo Lenovo totiž zatím příliš netáhnou, protože se podle velké části názorů jedná o zařízení, která se snaží být zároveň PC i tabletem, ale ve výsledku nejsou ani jedním.

To platí především u referenčního tabletu od Microsoftu Surface, který měl být právě ukázkovou kombinací tabletu a PC. Veřejnost ho ale přijmula poměrně chladně a první tablet softwarového giganta z Redmondu si tak zatím našel pouze 900 tisíc zákazníků.

Pomohou Windows Blue? 

Situace se ale ještě může změnit. V letošním roce má na trh dorazit ještě několik nových zařízení od OEM výrobců, kteří se možná už poučili ze svých předchozích chyb a přizpůsobí své tablety a notebooky více požadavkům doby tak, aby byly schopné konkurovat androidím tabletům a iPadům.

Další změnou by měl být příchod první aktualizace pro Windows 8, která zatím nese pracovní označení Windows Blue. Ta by měla systém zrychlit a přizpůsobit i pro menší tablety s úhlopříčkou sedm palců, které jsou v současnosti na vzestupu.

Aktualizace by měla navíc obnovit tlačítko Start, které většině uživatelů ve Windows 8 velmi chybí. Windows Blue bude k dostání ke konci letošního roku. Potvrdila to marketingová šéfka Microsoftu Tami Rellerová na oficiálním blogu systému Windows.

 

Právě se děje

Další zprávy