Windows 10 startují, jsou i zdarma. V Česku budou později

Ekonomika Otakar Schön, Ekonomika
Aktualizováno 29. 7. 2015 14:10
O úspěch nového systému by se měl postarat bezplatný přechod ze starších verzí operačního systému. S Windows 10 se vrací původní nabídka Start.
Návrat nabídky Start.
Návrat nabídky Start. | Foto: Microsoft

Praha – S novým vzhledem a celým novým obchodním modelem vstupuje na trh nová generace operačního systému Windows.

Microsoft uživatelům předešlých verzí nabízí bezplatný upgrade, který je dostupný po dobu jednoho roku a který zajistí fungování Windows 10 po celou dobu životnosti jejich zařízení.

V zahraniční jdou Windows do prodeje na nových počítačích. Microsoft dnes začíná prodávat s Windows 10 také své tablety Surface, ale v Česku budou v následujících týdnech Windows 10 těžko dosažitelné.

Žádný z globálních výrobců počítačů do ČR nedovezl nové modely s předinstalovaným aktuálním systémem a ani Microsoft neuvolnil do prodeje samostatné licence Windows 10 pro instalaci na nově sestavené počítače (OEM licence).

V redakci testujeme nový operační systém i kancelářský balík od Microsoftu. Líbí se nám nový design i funkce napojené na online služby.
1:40
V redakci testujeme nový operační systém i kancelářský balík od Microsoftu. Líbí se nám nový design i funkce napojené na online služby. | Video: Otakar Schön

Ani domácí uživatelé, kteří mají nárok na bezplatný upgrade na Windows 10, se k němu v den vydání nemusí dostat. Microsoft sice už spustil první vlnu aktualizací pro počítače s Windows 7 a 8, ale aktualizace je dostupná jen malé části uživatelů, a to z kapacitních důvodů. I se spouštěním aktualizace ve vlnách se očekává, že datový tok ze serverů Microsoftu dosáhne 40TB za sekundu.

Aktualizace: Microsoft začal nabízet také možnost stažení instalačního souboru Windows 10. Pokud chcete nový systém vyzkoušet ještě dnes, můžete si ze serverů Microsoftu stáhnout instalační nástroj, který umožní aktualizovat stávající počítač nebo vytvořit instalační DVD či USB disk.

Jedinou možností, jak nadstandardní cestou získat Windows 10 v den zahájení jejich prodeje, je koupě nového počítače od českých výrobců. Obchodní síť CZC.cz dnes nabídne 26 počítačových sestav – většinou kancelářských strojů – značek HAL3000, LYNX a CZC. Větší volnost výběru má Alza.cz, ale pouze do pátku. První tři dny prodeje nabízí bezplatnou instalaci Windows 10 na libovolný zakoupený počítač, který má nárok na upgrade. Do týdne pak bude Alza prodávat s předinstalovaným systémem Windows 10 počítače pod vlastní značkou. Vlastní desktopy nabízí také další obchody včetně AT Computers (Comfor).

Globální výrobci počítačů (Acer, Asus, HP, Lenovo) poskytli překvapivé odpovědi. Nové počítače s Windows 10 lze očekávat až v září, nebo dokonce v říjnu.

Velcí výrobci doprodávají sklady a na podzim připravují nové počítače, které mimo jiné častěji využijí nové možnosti Windows 10. Ty zahrnují podporu pro biometrické přihlašování k systému.

Nicméně v USA a dalších zemích budou počítače s Windows 10 dostupné už 29. 7. Microsoft potvrdil agentuře Bloomberg, že na trhu budou stroje od společností Dell, Lenovo, Hewlett-Packard a Acer.

Návrat ke kořenům

Omezená dostupnost Windows 10 v den oficiálního uvedení systému na trh však bude mít na drtivou většinu uživatelů minimální efekt díky tomu, že většina je konzervativní.

To je možné doložit faktem, že největší podíl na instalované bázi PC má s velkým náskokem sedm let stará verze Windows 7 (61 % všech PC s připojením k internetu) a 13 let stará verze Windows XP má stále téměř stejný podíl jako Windows 8 a 8.1.

Právě z těchto operačních systémů umožňuje Microsoft bezplatně přejít k nové verzi.

Windows 10 přinášejí v první řadě návrat ke kořenům Windows s větším důrazem na práci na klasických desktopech a noteboocích.

Vedle toho firma nabídne také lepší podporu pro hybridní zařízení a po dvou letech naplní vizi jednotného operačního systému pro počítače, tablety i telefony. Windows 10 Mobile ale mají zpoždění, na trh by se tato verze měla dostat do konce tohoto roku.

Nová nabídka Start se od celoobrazovkového zobrazení ve Windows 8 vrací k původnímu principu zobrazení nabídky aplikací v levém spodním rohu obrazovky s tím, že si uživatel bude moci zapnout i větší zobrazení.

Další podrobnosti najdete na tech.ihned.cz. Projděte si třeba deset nejlepších vlastností Windows 10.

 

Právě se děje

Další zprávy