Vzdejte se svých práv, žádá Microsoft hráče

Jan Kovalík
9. 12. 2011 11:30
Poslední aktualizace Xboxu 360 bere hráčům právo soudit se s Microsoftem.
Xbox 360 a pohybový ovladač Kinect
Xbox 360 a pohybový ovladač Kinect | Foto: Microsoft

Světem her a herních konzolí se šíří nový trend. Nejedná se ale o nový herní žánr nebo nový typ ovladače, v branži digitální zábavy je v kurzu osekávat práva uživatelů.

Poslední povinná aktualizace Xboxu 360 s sebou přinesla nové ovládání pomocí Kinectu, hlasové ovládání a z konzole udělala příjemnější domácí zábavní systém. Mezi jiným ale také aktualizované podmínky k užívání konzole, které musí každý hráč odsouhlasit během instalace.

Hrajte si, ale nezlobte

Automatickým "odfajfkováním" ujednání se pak uživatelé vzdávají práva Microsoft žalovat nebo se spojit v hromadné žalobě proti firmě.

Microsoft tak přichází s naprosto stejnou taktikou jako konkurenční výrobce konzolí Playstation Sony. Uživatelé Playstation 3 byli před toto dilema postaveni již v září. Jinými slovy tedy výrobci konzolí svým zákazníkům vzkazují: Hrajte si, tancujte před televizemi, ale hlavně nás nežalujte.

Ti, kdo se svých zákaznických práv vzdávat nechtějí, mají možnost. Musí ale napsat fyzický dopis a poštou jej zaslat do ústředí firmy v americkém Redmondu.

Ukradená data

Pokud si říkáte, proč by měli hráči žalovat výrobce svých konzolí? Třeba kvůli tomu, že podceněním bezpečnostních opatření ztratí soukromá data svých uživatelů, jak by mohlo potvrdit přes sto milionů uživatelů Playstation Network, Sony Pictures a Sony Online Entertainment, kteří si podobnou zkušeností prošli letos.

Jak poznamenává server ArsTechnica, vtipné na celém ujednání je zejména to, že pokud se jedná o duševní vlastnictví, situace je diametrálně jiná. Pokud uživatel nějakým způsobem naruší duševní vlastnictví Microsoftu (například zkopírováním hry), může počítat s tím, že se osobně seznámí s právním oddělením softwarové korporace.

 

Právě se děje

Další zprávy