Výrobce telefonů BlackBerry je na pokraji krachu

tl
12. 6. 2012 5:47
Podaří se firmě RIM dostat se ze ztrát, nebo půjde do prodeje?

Společnost RIM, jejímž hlavním produktem jsou telefony BlackBerry, se dostala do značných finančních problémů a fakta nenapovídají tomu, že se z nich už jen tak dostane.

Prvním takovým znamení bylo oznámení výkonného ředitele společnosti Thorstena Heinse z minulého týdne, ve kterém se vyjádřil, že RIM bude v nadcházejícím čtvrtletí ve ztrátě. To by pro společnost znamenalo už druhé ztrátové období v řadě, což podle většiny analytiků žádný výrobce mobilních telefonů nemůže přežít.

Kvůli těmto nepříjemným číslům si RIM najalo několik bankéřů, kteří mají pro společnost vytvořit krizový plán. Tím dalo RIM nepřímo najevo, že bude nejspíše za nedlouho na prodej.

Zákazníky přebral hlavně iPhone

BlackBerry bylo v minulosti jedním z nejprodávanějších smartphonů a stále se může těšit milionům uživatelů.

Po nástupu iPhonu a sním dalších telefonů dotykovými displeji ale RIM utrpělo velký odliv zákazníků, a to zejména ve Spojených státech, kde iPhone BlackBerry z trhu skoro úplně vytlačil.

Korunu tomu navíc nasadil příchod levných smartphonů s Androidem.

Tablet, který nikdo nechtěl

Svoje štěstí chtělo následně RIM vyzkoušet ve výrobě tabletů. Investovalo nemalé sumy do vývoje svého tabletu PlayBook, který možná nebyl úplně tak špatným zařízením, ale měl jednu vadu. Skoro vůbec se neprodával a firma tak přišla o obrovské množství peněz. Nejenom tento nevydařený krok způsobil, že se hodnota firmy od roku 2007 do roku 2010 snížila o 78%.

Přestože čísla vypadají velice neuspokojivě, snaží se RIM ještě stále vzchopit a své dost možná poslední síly vkládá do nového operačního systému BlackBerry 10. Většina odborníků se ale shoduje, že ať je nový systém sebelepší, uživatelé o telefony od RIM už prostě zájem nemají a BB 10 tak proti konkurenci Applu, Googlu a Microsoftu nebude mít šanci.

O případném kupci výrobce BlackBerry si zatím nikdo nedovoluje spekulovat, a to i protože stále není jisté, zda firma opravdu bude na prodej.  Koupě by to ale určitě nebyla špatná, protože RIM kromě milionů uživatelů BlackBerry může firma nabídnout také poměrně lukrativní patentové portfolio.

--------------------------------------------------------------------------------

Používáte BlackBerry?

 

Právě se děje

Další zprávy