Vyhledávání na Googlu budete zdržovat už jen vy

LP Fish
22. 6. 2011 17:00
Google zavede v nejbližších dnech novou funci urychlující vyhledávání. Chystá také hlasové hledání a identifikaci obrázku nebo fotografie
Foto: ISIFA

Zdlouhavé načítání webových stránek by se mělo brzy stát minulostí. Tedy pokud hledáte na Googlu a nejprve jen v prohlížeči Chrome, časem ale i v prohlížečích konkurence. Google - světová jednička v oblasti vyhledávacích služeb zároveň ukázuje, že mu nejde jen o profit z vlastních nápadů, ale také o obecné zkvalitnění „života" na internetu.

Kód pro novou funkci Instant Pages proto Google vydal k volnému použití a vyzval provozovatele jiných vyhledavačů, aby jej aplikovali i do svých systému. "Kód jsme nechali pro volné použití, protože chceme, aby i ostatní prohlížeče dělali to, co je dobré pro uživatele a internet," řekl šéf sekce Googlu pro vyhledávací služby Amit Singhal, na slavnostním uvedení funkce Instant Pages v San Franciscu.

Nová funkce by měla na Google i v Chromu fungovat během několika týdnů. Pokud pak zadáte slovo či větu do vyhledávače, začne načítat stránky hned při zobrazení všech výsledků a když pak kliknete na vybraný odkaz, stránka se objeví okamžitě.

Vím co hledáte

Už před rokem Google zavedl funkci Instant Search, která automaticky zobrazuje výsledky hledání už v okamžiku, kdy se do vyhledávací řádky píše zadání. Podle jejich výzkumů se tak u většiny vyhledávání zkrátil čas zobrazení na 2 až 5 vteřin.

Průměrně 15 vteřin však trvalo rozhodnutí uživatele na který odkaz kliknout a dalších 5 pak načtení samotné stránky. Podle zástupců Googlu se těch 5 vteřin načítání s novou funkcí Instant Search zkrátí až na nulu. Jediné, co bude vyhledávání zdržovat, je samotný uživatel.

Načítání stránek totiž proběhne právě ve chvíli, kdy se uživatel rozhoduje na jaký odkaz kliknout. Záleží však na tom, jak funkce podle zadaných slov odhadne, kterou stránku chce uživatel navštívit. Zatím totiž bude Instant Search načítat jen jednu, podle něj ideální stránku.

Zato však celou, včetně všech objektů a složitých aplikací založených na Java scriptech. Tím výrazně vylepší tzv. pre-načítání, které už před ním umožňovaly některé jiné prohlížeče. "Nebudeme spokojení, dokud nebude načítání rychlé, jako byste listovali v časopisu," dodal k tomu Amit Singhal.

Pořád chytřejší vyhledávač

Při prezentaci v San Francisku zároveň Google odhalil další chystané novinky. Už brzo by tak mohli uživatelé zadávat vyhledávací dotazy hlasem nejen na telefonech a tabletech, ale také na desktopových počítačích a noteboocích. Další připravovaná funkce umožní přetáhnout do vyhledávacího pole obrázek či fotografii.

Technologie vyhledávače ho pak analyzuje a najde stránky, které podle něj obsahují stejnou věc. Při ukázce demo verze této funkce tak bylo podle deset let staré fotografie z dovolené v Řecku, identifikováno místo, na kterém byla fotka pořízena.

 

Právě se děje

Další zprávy