Vodafone: Rychlý internet brzy pokryje půlku Česka

ČTK ČTK
31. 10. 2013 13:59
Firma do konce března pokryje mobilním internetem 83 procent populace.
Vodafone SIM karta
Vodafone SIM karta | Foto: Reuters

Praha - Mobilní operátor Vodafone do konce března pokryje mobilním internetem LTE a 3G více než polovinu ČR, což představuje 83 procent populace. Zaměří se na venkov a menší města.

Současné pokrytí sítí 3G rozšíří technologií LTE v pásmu 900 MHz, které již má a používá pro síť GSM. V současnosti sítí 3G pokrývá asi čtvrtinu území.

Uvedli to zástupci společnosti na čtvrteční tiskové konferenci. 

Do prosince 2014 operátor nabídne svůj Turbo Internet kombinující 3G a LTE téměř v celé republice mimo hraničních oblastí, což znamená 93 procent populace. Jako první pokryje LTE Litoměřicko a sever Plzeňska.

Veškeré investice do LTE na frekvenci 900 MHz operátor následně využije v rámci přechodu na LTE vybudované na kmitočtech, které případně získá v probíhající aukci. Český telekomunikační úřad v aukci nabízí frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz.

Konkurenční Telefónica a T-Mobile nyní LTE nabízí v Praze a některých dalších oblastech v pásmu 1800 MHz. To na rozdíl od 900 MHz neumožňuje smysluplné pokrytí rozsáhlejšího území.

Dosažitelné rychlosti přenosu dat budou srovnatelné se systémem 3G (HSPA). Teoretická rychlost datových přenosů je až 20 Mbit/s, v průběhu testování bylo dosaženo reálné rychlosti přesahující 15 Mbit/s. Za nižší rychlosti než pro LTE standardních 100 až 150 Mbit/s může malá šířka využitého pásma, které primárně slouží pro pokrytí sítí GSM. Volné frekvence pro LTE bude moci využít jen v oblastech, kde není velký provoz GSM.

Přednostně menší města a venkov

"Naším cílem je zpřístupnit mobilní vysokorychlostní internet co nejrychleji co největšímu množství zákazníků. Proto LTE technologií začneme pokrývat menší města a venkov, kde v současné době rychlý mobilní internet zcela chybí," uvedla viceprezidentka pro technologie Vodafonu Tanja Richterová.

Rozšířená technologie LTE umožní zákazníkům využívat hlas, SMS a datové služby. Díky tomu mohou LTE služby na frekvenci 900 MHz využít zákazníci nejen v modemech, tabletech, noteboocích, ale i s chytrými telefony, které podporují LTE na frekvenci 900 MHz. Turbo Internet budou moci využít zákazníci, kteří používají jakékoliv datové služby Vodafonu, vlastní LTE SIM kartu a zařízení podporující LTE na frekvenci 900 MHz. 

 

Právě se děje

Další zprávy