Vláda USA financuje "internet v kufříku"

LP Fish
13. 6. 2011 9:15
Obamova administrativa financuje projekty, které mají pomoci v zemích s represivními režimy vytvořit nezávislou komunikační síť
Foto: Veronika Skálová

Americká vláda pracuje na jednom z nejambicióznějších technologických projektů v posledních letech, jehož cílem má být vytvoření "stínových sítí" v zemích s represivními režimy.

Podle New York Times se tato aktivita zvýšila díky faktu, že v posledních dnech svého režimu egyptská vláda Husního Mubaraka vypnula přístup k internetu, podobně jako to dnes dělá třeba syrský režim Bašára Asada. Vláda USA kvůli projektu spolupracuje s hackery a disidenty z celého světa.

Nejdřív rádio, potom telefon

Program připomíná technologicky vyspělejší verzi strategie, při které americká vláda financovala rozhlasová vysílání Hlas Ameriky a Svobodná Evropa, do zemí s represivními režimy. Podobně financovala v minulých letech například software, který umožnil v zemích jako je Čína používat anonymně internet.

 

Největší částku - 50 milionů dolarů - utratí americká administrativa za vytvoření nezávislé mobilní sítě v Afghánistánu. Oficiální telefonní síť velmi často a bez větších problémů odstavují povstalci z hnutí Taliban.

Internet v kufříku

Částkou dva miliony dolarů pak byla financována činnost nadace New America Foundation, která vyvíjí tzv. "internet v kufříku". Na celý program "internetové svobody" je pak podle serveru Engadget.com určena částka 25 milionů dolarů.

Několik na první pohled "nevinných" součástek by mělo být schopných v krátké chvíli vytvořit bezdrátovou síť s velkým dosahem a připojením ke globálnímu internetu. V zemích jako Írán, Libye či Sýrie by tak mohli aktivisté komunikovat mimo dosah technologických možností svých vlád.

Hlavním patronem nového projektu americké zahraniční politiky je ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která v e-mailové odpovědi pro list New York Times uvedla: "Vnímáme, že je na světě stále více lidí, kteří používají internet, chytré telefony a další technologie, aby upozornili na nespravedlnost a usilují tak o naplnění svých očekávání."

 

Právě se děje

Další zprávy