Videohry budeme hrát bez počítače a možná i zadarmo

Jan Kovalík
11. 1. 2012 8:00
Jak bude vypadat hraní budoucnosti? Bude všudypřítomné a propojené
Foto: Aktuálně.cz, Rovio.cz

Na hraní videoher nebudeme v budoucnu potřebovat výkonný počítač nebo moderní konzoli. Hru rozehrajeme v prohlížeči v televizoru a pak v ní budeme plynule pokračovat třeba na mobilním telefonu, nebo tabletu. A co víc - třeba za ni ani nebudeme platit.

Budoucnost počítačového hraní probírali na veletrhu CES 2012 v Las Vegas vývojáři her, tvůrci platforem, majitelé televizních sítí i zástupci reklamní branže v panelu nazvaném Social gaming, Apps and Game networks.

Stejná hra v televizi i v mobilu

"U her jsme byli zvyklí na jednu velikost obrazovky. Definovala ji velikost naší televize. To už neplatí, lidé chtějí hrát své oblíbené hry na všech zařízeních, která zrovna mají u sebe. Od mobilního telefonu po obří televizi ve svém obýváku," zahájil diskusi prezident vývojového studia Daglow Entertainment Don Daglow.

Podle jeho vize se digitální zábava musí přizpůsobit všem různým přístrojům, které lidé používají.

Příběh hry, kterou uživatel hraje na domácí konzoli, pokračuje na jeho telefonu, když čeká na autobus. Nikoliv tak, že se obraz hry zmenší na miniaturní obrazovku telefonu. Smartphone nebo tablet budou místem pro doplňkové mise, během kterých bude hráč vylepšovat svůj charakter z hlavní platformy.

Herní panel na CES 2012
Herní panel na CES 2012 | Foto: Jan Kovalík

Televize hrou

Zábavní obsah by podle expertů měl být univerzální a neměl by být omezován ani velkými platformami jako iOS nebo Android. "Zákazníci nemají důvod čekat na hru nebo aplikaci, která existuje na Androidu, ale ještě není na iOS," řekl Daglow. Herním zařízením se velmi rychle stává i samotná televize připojená k internetu.

Jason Henderson z Verizon FiOS TV věří, že se hrou může stát i samotné sledování televizního programu. Moderní televizory jsou online a snadno mohou obsahovat i sociální funkce, které známe z internetu.

Diváci tak budou moci v reálném čase hodnotit a sdílet obsah. A pokud vaši přátelé budou sledovat film nebo seriál, uvidí to jejich přátelé, kteří se mohou přidat, nebo si na základě jejich hodnocení pořad uložit a zhlédnout později.

Moderní televizory jsou připojené k internetu - Google TV od LG.
Moderní televizory jsou připojené k internetu - Google TV od LG. | Foto: LG

Výkonný počítač netřeba

Nejmenší důraz na zařízení, která člověk k hraní používá, kladl Christopher Donague ze společnosti OnLive, která je průkopníkem cloudového přístupu k digitální zábavě. Hry na PS3, Xbox 360 nebo PC svým zákazníkům zprostředkovává prostřednictvím internetového prohlížeče.

Uživatelé tak nemusí kupovat výkonný počítač, či konzoli. I ty nejnovější tituly mohou hrát na obyčejném laptopu, tabletu, nebo postarším PC či Macu. Jediné, na čem záleží, je připojení k internetu, které ale nemusí být ani nijak zvláště rychlé.

"Nezajímá mě, kolik gigabajtů paměti bude mít nový PlayStation a jakou grafiku zvládne nový Xbox, zajímá mě obsah. Konkrétní hra, jestli je dobrá, nebo ne, o zbytek se postará cloud," říká Donahue, jehož firma svým herním streamem pokrývá celé USA a z části i Evropu.

Hraní podle OnLive: hry běží na výkonných serverech OnLive a hráči se přehrává jen na výkon počítače nebo konzole nenáročné video.
Hraní podle OnLive: hry běží na výkonných serverech OnLive a hráči se přehrává jen na výkon počítače nebo konzole nenáročné video. | Foto: OnLive

Základní hra zdarma

Debatu o nových technologických možnostech vraceli zpátky na zem zástupci vydavatelů a marketérů, kteří řeší finanční stránku popisované virtuální fabriky na zábavu.

"Je jasné, že zákazníci chtějí zábavu na všech platformách, ale je také zřejmé, že pro každou z těchto platforem tuto zábavu musí někdo vyprodukovat, což stojí peníze," uvedl Matt Story, prezident marketingové firmy Denuo.

Sám ale optimisticky mluvil o nových metodách zpeněžování digitálního obsahu, které se pomalu rozvíjejí. Jde především o předplatitelský model freemium, kdy zákazník dostane základní hru zdarma, a pokud je spokojen a chce postupovat dál, platí za části a pokračování, o které má zájem.

Neplatit nic

Další z modelů, které se podle Storyho začínají rychle rozvíjet, jsou mikrotransakce, kdy hráči za minimální sumy dokupují například virtuální objekty, které využijí ve virtuálním světě.

Dobře fungují i hry podporované reklamou: "Speciálně na mobilních platformách funguje skvěle. Existuje zkrátka obrovská skupina uživatelů, kteří jsou rozhodnuti za aplikace nezaplatit nic, v ten moment výborně fungují sponzorované aplikace," uvedl Story.

Jako příklad mu posloužila legenda mobilního hraní Angry Birds. "Podle mých informací vydělali autoři Angry Birds víc peněz na verzi pro Android s reklamou než na celém iOS, kde byla hra placená."

V následujících dnech přinese Datarama rozhovor s ředitelem pro vztahy s vývojáři Christopherem Donahuem z OnLive o přechodu her z herních konzolí a počítačů do Cloudu.

 

Právě se děje

Další zprávy