V Tennessee mají rádi whisky... a cenzuru

LP Fish
16. 6. 2011 12:45
Žít v Tennessee není legrace. Zavřít vás tu už můžou i za to, že váš obrázek na Facebooku "obtěžuje" někoho z vašich přátel
S tou fotkou na Facebooku jste to přehnal příteli. Máte právo mlčet
S tou fotkou na Facebooku jste to přehnal příteli. Máte právo mlčet | Foto: Thinkstock

Americký stát Tennessee je bizardními zákony v oblasti internetu už proslavený. Nedávno tam prošel zákon, podle kterého je ilegální někomu prozradit své heslo na Netflix. Teď vzbudili místní zákonodárci opět rozruch zákonem HB 300, který na přelomu května a června podepsal guvernér Bill Haslam.

Všichni jsme viníci...

Nový zákon, který byl schválen drtivou většinou 92 hlasů proti 3, má postihovat "komunikaci o osobě, nebo posílání a zobrazování obrázku na elektronickén médiu způsobem, který by představoval obtěžování konané se záměrem".

 

I když je jasné, že zákon vznikl proto, aby zabránil kyber šikaně a vydírání či zastrašování zločinci, podle serveru DigitalTrends.com je formulován tak, že umožňuje cenzuru, protože neurčuje, kdo je vlastně viník.

Právní úprava je tu velmi široká, může se týkat velkého počtu lidí a v zákoně není jasně řečeno co je možné považovat za „obtěžující" obrázky. Jde přitom o úpravu již existujícího zákona, který ve státu Tennessee postihoval výhružné telefonáty, smsky a emaily.

... a všichni také oběti

Podle zákona je tak možné nahlížet jako na potenciální obět na každého, kdo na internetu viděl obrázek, který se mu nelíbil a pohoršil ho. Porota pak rozhodne jestli ten, kdo obrázek na internet nahrál „mohl vědět", že se může někoho dotknout a bude-li odsouzen na rok do vězení nebo zaplatí pokutu 2500 dolarů.

Zákon také nařizuje provozovatelům serverů, na kterých jsou sociální sítě, předat „jakékoli obrázky či komunikaci", které jsou na tyto stránky posílány a navíc je archivovat a mít připravené k prohlédnutí.

Představuje tak výrazný zásah do soukromí a osobní svobody. Řada amerických právních odborníků se proto domnívá, že zákon HB 300, je protiústavní a mělo by se o jeho existenci dále diskutovat.

 

Právě se děje

Další zprávy