V roce 2012 by mohl skončit prodej hudby na CD

Adam Fiala
20. 11. 2011 17:35
Přesouvá se hudební průmysl kompletně do digitální éry?
Foto: Aktuálně.cz

V letošním roce se podařilo zvrátit trend výrazného propadu prodeje hudebních nahrávek. Do celkových čísel se však nezapočítávají jenom kompaktní disky, ale i nákupy přes internet, vinylové desky či kazety. V celkovém úhrnu to tak život datovému nosiči CD nezachrání.  Přední hudební vydavatelé mají v plánu, že kompletně zruší výrobu a prodej nových alb na CD. Pravděpodobně tak při pořizování převáží digitální cesty, ale milovníci originálních placek s potiskem rok 2012 opláčou.

Průlom přišel s discmany

Historie záznamového média CD se datuje až do roku 1965, jako užitkový nástroj pro úschovu dat a reprodukci hudebních nahrávek se prosadil v osmdesátých letech. Revoluce nastala v roce 1984, kdy společnost Sony představila přenosný přehrávač discman, nástupce walkmanu. Svého prodejního vrcholu dosáhly cédéčka v roce 2000, kdy se jich prodalo na dva a půl miliardy kusů.

Od té doby statistiky padají. Přispěl k tomu zejména rachle se rozvíjející internet, který usnadnil pirátské pořizování hudby. Díky dostupným vypalovacím mechanikám se nelegální kopie daly také pořídit, ale až rychlý internet a bezplatná dostupnost jakékoli skladby způsobily vrásky na čele vydavatelů.

MusicJet a iTunes

Ti se pokouší využít internet vlastním způsobem. Kdo si za hudbu chce zaplatit, má možnost. Před nedávnem se v České republice rozjel projekt MusicJet, který nabízí kolem půl druhého milionu skladeb. Snáší se na něj ovšem výtky týkající se kvality záznamu i nesnadných způsobů dalšího nakládání se zakoupenou skladbou. Ve stejné době se v tuzemsku objevil i Apple obchod iTunes, který ale umožňuje nákup skladeb pouze pro zařízení jmenované firmy.

 


 

Právě se děje

Další zprávy