V listopadu vyjde životopisná kniha o Stevu Jobsovi

Adam Fiala
26. 10. 2011 9:53
Jak v knihkupectví, tak v moderní elektronické podobě - samozřejmě pro iPad - se objeví autorizovaný životopis nedávno zesnulého Steva Jobse
Nový iPad má jedno ovládací tlačítko a dotykovou klávesnici na displeji. Připomíná mobil iPhone ve zvětšené podobě.
Nový iPad má jedno ovládací tlačítko a dotykovou klávesnici na displeji. Připomíná mobil iPhone ve zvětšené podobě. | Foto: Reuters

Když 5. října zemřel zakladatel a hlavní ideový vývojář společnosti Apple Steve Jobs, vyrojila se spousta komentářů a vzpomínek. Od patnáctého listopadu se na pultech českých knihkupectví objeví životopisná publikace o Stevu Jobsovi za 477 korun.

Kniha bude mít přes šest set stran a sepsal ji Walter Isaacson, který už psal o Albertu Einsteinovi či Benjaminu Franklinovi. S tváří Applu však strávil mnoho času. Po smrti známých osobností velmi brzy přichází nepovedené a nepřesné biografie. Tato výjimečná kniha se pyšní osobním přínosem samotného Jobse, který se zpovídajícímu otevřel.

Finální verze je však výtvorem autora. Nebylo by to správné dílo ve stylu Steva Jobse, kdyby nebyla k mání i v elektronické podobě. Pořídit si ji tak můžou i majitelé tabletů. V zahraničí kniha vyšla toto pondělí, pro českého uživatele tabletu s dobrou znalostí angličtiny je to nejrychlejší cesta. 

Jobs ovlivnil různá odvětví

Za života se Jobsovi podařilo s Applem na trh s elektronikou dostat mnoho legendárních produktů. Začal s počítači iMac, hudební svět rozvířil s iPodem, pak nabídl neobyčejný zážitek z telefonování skrz iPhone a konečně poslední z nejvýraznějších přínosů světa technologií je iPad. Tablet stále hledá vhodného konkurenta, většina ho snadno překoná cenově, ale co do nabídky služeb a příležitostí se drží dominantní pozice na trhu.

České uvedení souběžně se světem

Kniha vychází pouze s měsíčním zpožděním v českém překladu. Tuzemským nakladatelstvím, které se knihy ujalo, je Práh. Během dvou let strávil Walter Isaacson s Jobsem spoustu času, podle oficiálních synopsí proběhlo okolo čtyřicet rozhovorů, ze kterých při tvorbě vycházel. Kromě toho ještě hovořil s rodinnými příslušníky, nejbližšími přáteli i zaměstnanci Applu. Kniha by se tak mohla stát skutečnou a zaslouženou vzpomínkou na technologického vizionáře i člověka z masa a kostí. Nejnovější produkt z applovské továrny nese označení iPhone 4S, jako by nečekané pojmenování modelu znamenalo „for Steve".


 

Právě se děje

Další zprávy