Usmívejte se. Do českých ulic míří auta Google Street View

Ekonomika Ekonomika
14. 4. 2014 14:52
Cílem je aktualizovat snímky na Mapách Google nebo nafotografovat turisticky zajímavé lokality, které dosud nebyly nasnímány.
Václavské náměstí na Google Street View.
Václavské náměstí na Google Street View. | Foto: Repro Google Maps

Praha – Po České republice začnou během několika dní opět jezdit auta společnosti Google, která pořizují podklady pro službu Street View. „Cílem je aktualizovat snímky na Mapách Google nebo nafotografovat turisticky zajímavé lokace, které dosud nebyly nasnímány,“ říká Jarda Bengl, produktový manažer Google z Curychu.

Zdůrazňuje, že Google maximálně dbá na ochranu soukromí. „Před zveřejněním shromážděných snímků přichází na řadu jejich zpracování pomocí speciální technologie. Ta rozostřuje obličeje lidí a registrační značky aut, tak aby je nebylo možné identifikovat a ochránilo se tím jejich soukromí,“ upřesňuje Bengl.

Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí snadno označit a nahlásit tlačítkem “nahlásit problém” v pravém dolním rohu obrázku. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto, nebo dokonce celý dům.

Google po dohodě s Úřadem pro ochranu osobních údajů vždy dopředu na svých stránkách informuje, kde budou snímací auta jezdit. V minulosti se firma s ochránci soukromí dostala do sporu a musela přijmout některá opatření, například snížit stožár s kamerou na vozidlech nebo informovat příslušné obce i veřejnost.

Aktuální přehled měst, jimiž auta projíždějí, zveřejňuje firma na svém webu. Česká republika v něm momentálně zastoupení nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy