USA má nakročeno k zakazování ilegálních webů

LP Fish
8. 6. 2011 14:30
Americký Kongres se chystá schválit zákon, který zástupci Googlu označují za "katastrofální precedent"

USA - Ačkoli přístup k internetu považuje za lidské právo nejen Ústavní soud ČR a nově také Rada pro lidská práva při OSN, autorské organizace na to mají jiný názor. A vypadá to, že se jim o svém pohledu na věc podařilo přesvědčit i americké zákonodárce.

V americkém Kongresu se schyluje k hlasování o kontroverzním zákonu Protect IP Act (text zákona v angličtině najdete zde), který má podporu napříč politickým spektrem. Díky tomu také reálnou šanci na schválení.

Protect IP Act, v mnohém podobný francouzskému HADOPI či britskému Digital Economy Act, bude aplikovatelný i na stránky, které jsou registrovány mimo USA.

Nové znění zákona mimo jiné umožňuje odstraňovat z internetu stránky, které zobrazují ilegální obsah. V praxi by to však znamenalo, že úřady mohou odpojit každého, kdo zveřejní i jen odkaz na takové stránky. Zákon navíc umožňuje odpojovat i uživatele, kteří si tento obsah zobrazují.

Hadopi po americku

A navíc nutí vyhledávací servery a podobné služby, aby tyto stránky nezobrazovaly a učinily je tak "neviditelnými". Určovat a dále pomocí soudních nařízení zakazovat závadné stránky budou moci jak vláda Spojených států, tak majitelé autorských práv.

Právě z řad autorských organizací, zastupujících však spíše práva velkých vydavatelů, se rekrutují příznivci nového zákona. Na jeho podporu vystoupila například Sandra Aistars, ředitelka Copyright Alliance, která pro server Cnet.com v den, kdy byl zákon odeslán k hlasování, prohlásila: "Malé firmy, umělci, interpreti, vývojáři, lokální novináři a každá další část kreativní komunity podporuje to, co se dnes stalo."

Katastrofální precedent

K takové harmonii má ale realita daleko a zákon má i své vlivné odpůrce. Proti se postavila organizace Electronic Frontier Foundation, která ve své petici vyzývá ke stažení zákona, který "...na internet přinese bezpečnostní rizika, omezí svobodu projevu a bude zpomalovat technologické inovace".

Mocného spojence mají odpůrci zákona i v Googlu. Šéf představenstva Googlu Eric Schmidt už před časem prohlásil, že pokud tu takový zákon bude "...budeme proti němu také bojovat". Zároveň ho označil za "katastrofální precedent", vhodný ke globálnímu zlikvidování svobody slova.

 

Právě se děje

Další zprávy