Tržby Nokie jsou špatné, prodává luxusní Vertu

Adam Fiala
4. 5. 2012 15:27
Ekonomické výsledky nenadchly ani Nokii ani ratingové agentury
Foto: CNET.COM

Společnosti Nokia se příliš nedaří, mohou za to spíš telefony se Symbianem než Windows Phone. I tyto komplikace mohou stát za rozhodnutím prodat svou luxusní značku Vertu.

Společnost nevzdává boj za své místo na trhu se smartphony, kde se snaží nabrat ztracenou sílu. Využívá k tomu spojenectví s Microsoftem. Ani letošní předpovědi však nejsou světlé, ratingové agentury tak snížili hodnocení Nokie.

Spasí řada Lumia Nokii?

V loňském roce zaznamenala Nokie propad tržeb o osmnáct procent, letos se očekává obdobný trend. Dvě ze tří velkých ratingových společností Standard & Poor a Fitch tak posunuly Nokii do spekulativní kategorie.

Finskému výrobci smartphonů to příliš naděje do další práce nedá. Stále vyčkává, jak se smartphony s Windows Phone uchytí na světových trzích. V dubnu začala v USA s prodejem nejnovějšího modelu Nokia Lumia 900, v Čechách je pak dostupná dvojice modelů Lumia 800 a Lumia 710.

Pryč s telefony za dvacet tisíc dolarů

Americký trh zatím očekávání splnil a Nokie si našla své majitele vedle Androidu a Applu. Samo vedení Nokie však přiznává, že další trhy včetně britského jsou složitější. Různé důvody se tak podepsaly na tom, že Nokia údajně jedná o prodeji jedné ze svých značek. Snaží se prodat práva na luxusní smartphony Vertu. Dceřiná společnost sídlí právě v Británii.

Telefony Vertu se většinou prodávají i za ceny blížící se půl milionu korun. Cena případného obchodu, o nějž projevila zájem soukromá kapitálová firma Permira, by byla kolem čtvrt miliardy dolarů. O zprávě informoval deník Financial Times. Nokia tak musí přežít tvrdé období. Dál totiž věří a analytici také, že ve spojení s operačním systémem Windows Phone může postupně propad tržeb zvrátit.

--------------------------------------------------------------------------------

Mobilní telefony Nokia u vašich oblíbených prodejců.

 

Právě se děje

Další zprávy