Televize i auto s internetem? CES 2012 byl plný rozpaků

Jan Kovalík
16. 1. 2012 11:00
Technologický veletrh CES 2012 v Las Vegas neodhalil žádnou převratnou novinku, ale naznačil nadcházející změny v celých odvětvích.
Foto: Jan Kovalík

Na 45. ročník Consumer Electronics Show se nebude vzpomínat jako na CES, kde bylo odhaleno zařízení, které změnilo svět.

Ani jedno z velkých jmen světa spotřební elektroniky nepředstavilo převratný hardware ani neodhalilo bližší informace o přístrojích, na které zákazníci netrpělivě čekají.

To byl nakonec i oficiální důvod, proč se už příští rok veletrhu nezúčastní Microsoft. Konání veletrhu se totiž podle vyjádření firmy neshoduje s načasováním jejích novinek.

Větší a tenčí televizory

V kongresovém centru v Las Vegas byly letos k vidění nové větší, tenčí a méně energaticky náročné televize, to je ale předpokládatelný vývoj, který asi nikoho nepřekvapil.

Navíc s výjimkou firmy LG, která své nové OLED panely přislíbila uvést na trh ještě letos, není úplně jasné, kdy se nových OLED televizí zákazníci dočkají.

Uvidíme také, s kolikacifernou cenovkou se objeví v obchodech.

Jen 4 mm tenká 55 palcová OLED televize firmy LG
Jen 4 mm tenká 55 palcová OLED televize firmy LG | Foto: LG

Internet v televizi

Mnohem větší změny, než jak veliké a tenké budou obrazovky, milovníků televizní zábavy přinese připojení televizí k internetu.

Velké změny v televizním světě naznačil Google, který letos vstoupí do televizorů všech největších výrobců a začne přímo konkurovat televizním sítím.

Za pomoci YouTube přitom v nadcházející válce o obsah vyjde vstříc všem skupinám diváků způsobem, který současní tvůrci obsahu neovládají.

Tiskněte doma ve 3D

Třetí rozměr bez nutnosti nasadit si brýle zatím nedosahuje kýžených kvalit a řešení představená na veletrhu většinou budila spíše rozpaky.

Naopak třetí rozměr v tisku si nekompromisně klestí cestu ke koncovým zákazníkům. Hlavně díky firmě MakerBot, která má na trhu už druhý model 3D tiskárny "pro domácnosti".

Navíc firma nadšenců z Brooklynu 3D tisk popularizuje sympatickým způsobem a snaží se platformu udržet co nejvíce otevřenou a těžit tak z open-source komunity.

Domácí 3D tiskárna MakerBot Replicator
Domácí 3D tiskárna MakerBot Replicator | Foto: MakerBot Industries

Tablety hezčí, lepší, výkonnější

Podobně jako minulý rok bylo i na CES 2012 k vidění bezpočet tabletů všech možných velikostí od bezpočtu výrobců.

Předpokládatelný trend - rostoucí výkon, o který se u velké části z nich letos postaral čtyřjádrový čip Tegra 3 od nVidie, a klesající ceny - letos tablety protlačí do ještě většího počtu domácností.

Podobné dobré zprávy pro zákazníky zazněly i od výrobců ultrabooků. Je zřejmé, že od letošního roku budou prenosné počítače hezčí, lehčí a přitom výkonné.

Za výkon a malou spotřebu mohou zákazníci poděkovat Intelu, za krásu firmě Apple, která se sice tradičně CESu neúčastní, ovšem při pohledu na ultrabooky všech různých výrobců si člověk trochu připadal jako v Apple Storu.

Ultrabook HP Envy 14 Spectre
Ultrabook HP Envy 14 Spectre | Foto: HP

Auto online? Zatím sci-fi

Značnou část výstavní plochy CESu 2012 zabírala naleštěná auta, která ale většinou sloužila jen jako vábnička pozornosti návštěvníků.

Integrace IT technologií do aut zatím působí rozpačitě. Audi ukazovalo sci-fi na čtyř kolech, v rámci kterého řidič gesty ovládá multimedia, internet či sociální sítě. Jestli se ale něco z předváděných libůstek stane realitou, je velká neznámá.

Automobil se v okamžiku může stát smrtící zbraní a je tedy velmi sporné, zda televize nebo integrace sociálních sítí na palubní desce vůbec mají místo.

Daimler Mercedes k této problematice přistoupil konzervativněji, ale ani jeho řešení se nezdá být tím pravým ořechovým.

Zákazníky tolik žádaný Facebook v nastartovaném autě umožňuje jen zjistit, kde se nacházejí řidičovi přátelé nebo měnit status formou předem nadefinovaných frází, to ale uživatele závislé na sociálních sítích zřejmě neuspokojí.

Koncept auta budoucnosti automobilky Ford
Koncept auta budoucnosti automobilky Ford | Foto: Jan Kovalík

Spřátelit ledničku s mobilem

Chytré domácnosti mají zcela určitě velkou budoucnost.

Pro harmonické fungování bude ale třeba vymyslet standardizovaný dorozumívací jazyk, kterým se spolu termostat, lednice, dveře od garáže a chytré telefony různých výrobců domluví.

Na nejlepší cestě stát se esperantem strojů je zřejmě Android, jestli se ale univerzálním jazykem opravdu stane, není zatím vůbec jisté.

Budoucnost her ve streamu

Hráčské publikum se nedočkalo žádných novinek ohledně očekávané nové generace herních konzolí, Xboxu 720 od Microsoftu a Playstation 4 od Sony.

Obě společnosti prezentovaly už známá zařízení. První svůj upgradovaný Kinect, druhá přenosnou konzoli Playstation Vita.

Jen na přednáškách, bez samostatného stánku, se na CESu představili zástupci OnLive, streamovacího herního systému, který do budoucna hernímu hardwaru ještě pěkně zatopí. Dopad streamování hratelnosti může mít na herní branži stejný vliv, jako vstup YouTube do přímého souboje s televizními stanicemi.

Každopádně bude zajímavé tyto změny tradičních zábavních odvětví během roku 2012 sledovat. Ať dopadnou jakkoliv, zákaznící se bát nemusí, ze všech těchto soubojů mohou jedině vydělat.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy