Tajný příkaz vydal USA data z e-mailů muže z Wikileaks

LP Fish
11. 10. 2011 9:05
Podle WSJ dostal v roce 2009 Google 4601 žádostí od americké vlády, aby jim vydal podrobnosti o emailové komunikaci některých z uživatelů Gmailu. V 94 % jim společnost vyhoví.

Americká vláda získala podle Wall Street Journal kontroverzní typ utajeného soudního příkazu. Přikazoval firmě Google a menšímu poskytovateli internetu Sonic vydat informace z e-mailového účtu Jacoba Applebauma. Ten pracoval jako dobrovolník na aktivistické stránce Wikileaks.

Applebaum mimo spolupráce s Wikileaks pracuje ve vývoji Projektu Tor, který poskytuje nástroje umožňující zachovat si na internetu anonymitu. Kromě toho vystupuje také jako veřejný obhájce Wikileaks.

Řekněte nám kdo s ním mluvil …

Americké úřady vyšetřují Wikileaks kvůli zveřejnění tajné diplomatické komunikace s různými americkými velvyslanectvími, ale také videa, které ukázalo brutalitu amerických jednotek při vojenské operaci v Iráku.

Podle dokumentů, které přinesl Wall Street Journal, chtěli američtí vyšetřovatelé adresy všech lidí, kteří Applebaumovi v posledních dvou letech odpověděli na e-mail a stejně tak je zajímaly IP adresy, ze kterých se Applebaum do svých e-mailových schránek přihlašoval.

Google i Sonic podle WSJ usilovali o to, aby mohli Applebauma o tom, že úřady jeho data vyžadují, informovat.

Diskuse o ochraně soukromí

Sonic údaje dokonce odmítl bez upozornění klienta vydat, soudil se o ně a prohrál. Jeho šéf Dane Jasper tuto skutečnost okomentoval slovy, "bylo to trochu drahé, ale cítili jsme, že jde o důležitou věc".

Google tento konkrétní případ nekomentoval. Podle WSJ však například v roce 2009 dostal od americké vlády Google 4601 podobných žádostí a 94 % z nich vyhověl.

Vzrůstající počet digitálních prohlídek v USA zesiluje diskusi o tom, jakým způsobem vládní vyšetřovatelé získávají e-mailovou komunikaci. V precedentním sporu v prosinci rozhodl americký odvolací soud, že vláda porušila ústavu tím, že bez soudního povolení získala 27 000 emailů v jiné kauze.

Applebaum zatím nebyl z ničeho obžalován. 

 

Právě se děje

Další zprávy