Tablet Nexus 10, rychlík s displejem lepším než iPad

Lukáš Faltýnek
13. 1. 2013 20:35
Nexus 10 je po úspěšném modelu Nexus 7 v řadě druhým tabletem prodávaným společností Google.
Nexus 10, tablet od Google
Nexus 10, tablet od Google | Foto: Datarama

Recenze - Nexus 10 je po úspěšném modelu Nexus 7 v řadě druhým tabletem prodávaným společností Google. Výrobcem je společnost Samsung, která na trh dodává i vlastní desetipalcový tablet Galaxy Tab 2 10.1. Ten je však po hardwarové stránce slabší, na druhou stranu softwarově v základu vybavenější a levnější. Ve svém segmentu si tyto dva desetipalcové tablety v zaměření na cílovou skupinu přímo nekonkurují.

Oficiálního odhalení se Nexus 10 dočkal na konci října. Prodávat se začal v první půlce listopadu v USA, Velké Británii, Austrálii, Kanadě, Francii, Německu Španělsku. Cena tabletu byla stanovena na 399 amerických dolarů za 16 GB verzi a na 499 amerických dolarů za 32 GB verzi. Na evropských trzích je cena za 16 GB verzi 399 euro a cena za 32 GB verzi 449 euro.
Česká Republika doposud do oficiálního prodeje zahrnuta nebyla (ale bude), ale Datarama dostala možnost ho prověřit v týdenním testu. Tady je jeho výsledek.

Balení

Na trh je Nexus 10 dodáván v šedě vyvedené krabičce s obrázkem sebe samého a velké tak akorát, aby se do ní vešel tablet a pod něj příslušenství. Tím jsou dvě malé útlé brožurky s základními informacemi o tom, jak tablet uvést do provozu, micro-USB kabel sloužící k propojení s nabíječkou nebo počítačem, nabíječka a nasazovací redukce s kolíky pro americký typ zásuvky. Pokud ale potřebujete, není problém kdekoliv v elektru za pár korun zakoupit redukci pro český typ zásuvky. Sluchátka, ochranná fólie na displej, pouzdro, CD s manuály a softwarem přibaleny nejsou.

Vzhled a konstrukce

Poznat na dálku Nexus 10 od jiných tabletů stejné velikosti může být problém (většinou jde o nevýrazné černé placky se zaoblenými rohy). Z blízka už to jde. Při čelním pohledu dá o sobě Nexus ve srovnání s konkurencí vědět více zaoblenými rohy a dvěma podlouhlými reproduktory umístěnými vlevo i vpravo tabletu hned za hranicí ochranného skla. Ve vrchní části nad displejem se nalézá kamerka pracující v rozlišení 1,9 mexapixelů. Ve spodní části pod displejem oznamovací dioda svítící a blikající jasným bílým světlem.

Vzadu zdobí kryt tabletu velký vlisovaný nápis NEXUS, níže pak název výrobce SAMSUNG.  V horní části krytu se nalézá pěti megapixelový fotoaparát a přisvětlovací dioda. Pod objektivem fotoaparátu se nalézá zdířka mikrofonu. U zadní strany stojí za zmínku  povrchová úprava soft-touch, který na omak působí jako guma. Tablet se díky tomuto drží velmi pohodlně. Navíc z rukou neklouže.

Na levém boku tabletu se zhruba ve středu jeho horní poloviny nachází micro USB konektor a hned pod ním 3,5 mm jack pro připojení sluchátek, či jiné audio aparatury.

Na pravém boku tabletu se nalézá micro HDMI výstup. Na horní straně tabletu zleva se nachází zapínací tlačítko a dvou tlačítková kolébka sloužící pro ztišení a zesílení zvuku. Protože se tlačítko pro zapnutí a vypnutí tabletu nachází v těsné blízkosti hlasové kolébky, docházelo při praktickém použití dost často k přehmatům. Místo vypnutí se hýbalo se zvukem a opačně. Na spodní hraně se nalézá podlouhlý nevýrazný konektor o šesti pozlacených pinech sloužící pro připojení tabletu k dokovací stanici.
Jako celek působí konstrukce tabletu velmi pevně. Nikde se nic nehýbe, neskřípe. Uživatel se o tablet nemusí při používání strachovat. Zdá se, že vydrží mnoho. Rozměry tabletu jsou 263,9 x 177,6 x 8,9 milimetru, hmotnost 603 gramů.

První spuštění, dvě možné rozčarování

První spuštění nového zařízení je vždy magické. Nejde-li však vše zrovna hladce ze spokojeného zákazníka se snadno stane zákazník nespokojený. U Nexusu 10 k tomu při prvním spuštění a absenci Wi-Fi dojde velmi snadno.

Po prvním spuštění je uživatel vyzván k volbě jazyka. Čeština je přítomna. V druhém kroku je očekávána volba Wi-Fi připojení. Tlačítko pro přeskočení tohoto kroku chybí a tak se bez Wi-Fi připojení nedostane nový majitel tabletu dál. Návod jak úvodní Wi-Fi obrazovku přeskočit k nalezení nebyl. Do nalezení funkčního Wi-Fi ke kterému se lze připojit není možné Nexus používat. Při druhém a dalším spuštění se již uživatel s požadavkem k nalezení Wi-Fi nesetká.

Po vyhledání Wi-Fi a úspěšné realizaci spojení je uživatel vyzván k zadání přihlašovacích údajů do účtu Google. Případně mu je nabídnuta možnost založení účtu. Stávající uživatelé Google jsou po zadání přihlašovacích údajů a znalostí minimálně základů operačního systému doma. Díky velmi obdobnému ovládání všech verzí Androida a přístupnému Obchodu Play s minimálně deseti tisíci skvělých aplikací se uživateli otvírají nesčetné možnosti.

Ne tak je tomu u nového uživatele Nexusu a Androida, který účet nezadá. Po naběhnutí systému se mu zobrazí úvodní plocha s vyhledávacím widgetem, hodinami a osmi základními Google Aplikacemi.

O mnoho více toho uživatel nespatří v nabídce aplikací. Bez znalostí Obchodu Play a základních Android aplikací může být ztracen.

Zmatečně na nového uživatele bude působit i nabídka widgetů.

Přes možná prvotní rozčarování uživatelů můžeme v tomto spekulovat o záměru společnosti Google naučit uživatele používat tablet on-line a s ním i Obchod Play a další služby, na kterých může Google dodatečně vydělat.

Pro snadné seznámení nového uživatele s Nexusem 10 je k dispozici oficiální manuál vydaný Google.

Displej

Jedním z taháků nového Nexusu je bezkonkurenčně nejlepší displej, který předčí i Retinu použitou u iPadu. Stačí pár pohledů a uživatel ví, že na jiný displej se již dívat  nechce. WQXGA rozlišení, 2560 x 1600 obrazových bodů při hustotě 300 pixelů na palec dělá své. Jemnost, čitelnost, barevné podání, vše je skvělé. K výslednému dojmu zobrazení nemalou měrou přispívá i plynulý pohyb aplikací a stránek, který je daný velmi vysokým výkonem celého zařízení.

Na Nexusu 10 se výborně čte, dívá se na filmy, hrají se hry, upravují se a prohlíží fotografie. Jediné kdy skvělé rozlišení přestalo vyhovovat, bylo u starších, jinak skvělých her, kdy jejich obraz nedopadl zrovna dobře. Pro srovnání snímek hry v HD a s klasickou hrou bez HD.

Proti poškrábání je displej chráněn tvrzeným sklem Corning Gorilla Glass 2.

Rychlost

Další z vychvalovaných vlastností Nexuse 10 je rychlost. Za ní stojí procesor dvoujádrový procesor Exynos 5250 založený na Cortex-A15 a běžící s taktem 1,7 GHz, grafická karta ARM Mali-T604 a 2 GB operační paměti RAM. Při několika denním používání nebylo na tabletu zpozorováno cukání, trhání, či jiné prostoje. Výborně chodily i všechny spuštěné hry.

K dokreslení výkonu lze použít dat zveřejněných na stránce http://browser.primatelabs.com, kde výkonnostní testy procesoru a paměti Nexusu 10 přisuzují kolem 2 500 bodů. ASUS Transformer Prime TF201 se pohybuje kolem hodnoty 1 600 a iPad čtvrté generace do 1 750.

Fotoaparát

Jak již bylo výše napsáno Nexus 10 disponuje vzadu umístěným 5 megapixelovým fotoaparátem (2592 х 1936 pixelů) a vpředu umístěnou 1,9 megapixelovou kamerkou. Zadní fotoaparát používá automatické ostření a je schopen natáčet Full HD video. Na zachycení běžných momentek, ofocení letáků, papírů, vizitek fotoaparát naprosto dostačuje.

Operační systém

Použitým operačním systémem je pro Nexus 10 Android ve verzi Android 4.2.1 Jelly Bean. S tím, jak bude Google vydávat nové verze Androida, dají se očekávat další aktualizace. Použité prostředí a ovládání Neuxse je čistý Android s který se dá setkat například u mobilního zařízení Nexus 4, nebo tabletu Nexus 7.

Finální prostředí a používané aplikace jsou plně v rukách uživatele.

Více uživatelské prostředí

Příjemnou novinkou Androida verze Jelly Bean je zavedení uživatelských účtů a tím umožnění používání zařízení více uživatelům najednou. Například celé rodině, či kamarádům. Každému účtu patří vlastní data a aplikace.

Přechod z jednoho účtu na druhý je realizován volbou ikony na zamčené obrazovce.

Propojení Nexusu s PC

Nemilým překvapením byl první pokus o propojení Nexusu s PC, kdy z pozice uživatele byla snaha si pořízené fotografie a snímky obrazovky uložit na pevný disk počítače.

Linuxová distribuce Ubuntu na propojení s tabletem vůbec nereagovala.

Windows 7 si připojeného tabletu ihned všimly a zahájily instalaci potřebného ovladače, který umožnil vidět na uložiště tabletu.
Odpověď na otázku, proč se Nexus 10 nestal očekávaným USB Mass Storage uložištěm je ve změně protokolu. V nové verzi Jelly Bean byl režim Mass Storage nahrazen protokolem MTP (Media Transfer Protocol). U Windows 7 toto nevadí. U jiných operačních systému toto může dělat menší problém.

Vybavení

Mimo výše uvedené vybavení Nexus disponuje technologiemi Wi-Fi, Bluetooth, NFC a GPS.

Wi-Fi je standardu 802.11 b/g/n a tabletu umožňuje připojení k internetu. Za zmínku zde stojí podpora Wi-Fi Direct díky níž může Nexus s jinými zařízeními sdílet svůj obsah.

Technologii Bluetooth 3.0 uživatel použije pro sdílení souborů mezi mobilními zařízeními. Dále pak pro bezdrátový přenos zvuku ve vysoké kvalitě.

Podporovaná technologie NFC je jistě dobrou investicí do budoucna. Již dnes lze využít pro některé platby a přenos dat mezi NFC zařízeními. V budoucnu se s NFC budeme setkávat stále častěji.

Výdrž baterie

Přes noc nabít, přes dne vybít, mluví za vše a výstižně charakterizuje výdrž baterie. Za dobu testování nebyly s 9 000 mAh baterií a výdrží žádné problémy. Ač na systematické zatěžování se stopkami v rukách nebyl při testování čas, dobu intenzivnějšího denního používání zvládl akumulátor bez problémů.

Problémy mohou nastat při potřebě rychleji tablet nabít. Snad kvůli použitému microUSB konektoru toto není možné a nabíjení tabletu trvá pět a více hodin.

Celkově: klady a zápory

Nexus 10 je velmi povedený tablet, který vyniká nad ostatní na trhu dostupné tablety kvalitním displejem a vysokým výkonem. Výborné je jeho zpracování. Zastřešující společnost Google dává do budoucna záruku včasných aktualizací. Možnost více účtů umožní tablet používat více lidem najednou.

Za největší mínus tabletu lze považovat chybějící slot na paměťové karty a dále vyžadování přihlášení k Wi-Fi při prvotním spuštění. Zamrzí i ztráta USB Mass Storgage, která je dána vlastností operačního systému.

Ač se Nexus 10 v Česku neprodává a tak jeho cena v korunách není známá, při dovozu z Německa se můžeme v přepočtu dostat k 11 500,- korunám za 32 GB verzi. V porovnání s cenou iPadu 4 generace, nebo Samsung Galaxy Tab 2.0 je Nexus 10 dobrá koupě.

Klady:

- výborné zpracování
- kvalitní displej
- vysoké WQXGA rozlišení
- ochrana displeje Gorilla 2
- výkonný procesor
- nejnovější a čistý Android 4.2.1 Jelly Bean
-  skvělá výdrž
- přístup na google play
- NFC
- více uživatelský přístup

Zápory:

- k prvnímu přihlášení je potřeba připojení Wi-Fi
- málo aplikací v základu
- chybí 3G
- pomalé nabíjení
- chybějící slot na paměťovou kartu

Specifikace

Displej:

Velikost: 10,05 palce
Rozlišení: 2560 x 1600 obrazových bodů
Hustota pixelů: 300 ppi
Technologie: True RGB Real Stripe PLS
Počet barev: 16 777 216
Dotyková obrazovka: více dotyková, kapacitní
Ochrana: Corning Gorilla Glass.

Hardware:

Čip: Samsung Exynos 5
Procesor: Dvoujádro, 1700 MHz, ARM Cortex-A15
Grafický akcelerátor: ARM Mali-T604
Velikost RAM: 2048 MB
Úložný prostor: 16/32 GB

Fotoaparát:

Přední kamera: 1,9 megapixelů
Zadní kamera: 5 megapixelů, blesk LED, Autofokus, Geo označování
Video: 1920x1080 (1080p HD) (30 fps)

Konektivita:

Bluetooth: 3.0
Wi-Fi: 802.11 a, b, g, n
USB: microUSB 2.0
HDMI: Micro HDMI (Typ D)
Další: NFC, DLNA, GPS, Computer sync, OTA sync

Baterie:

Kapacita: 9000 mAh
Výdrž v pohotovosti: 500 hodin

Design:

Rozměry: 263.9 x 177.6 x 8.9 milimetru
Hmotnost: 603 gramů

 

Právě se děje

Další zprávy