Startuje MusicJet, který má odnaučit Čechy stahovat MP3

David Slížek, Jan Kovalík
3. 10. 2011 17:00
Čeští vydavatelé se po letech rozhoupali a nabídli domácí hudbu přes web

Praha - Deset let poté, co svět objevil obchodování s digitální hudbou přes internet, dorazil tento trend i do České republiky.

Velké české vydavatelské firmy po řadě odkladů spustily server MusicJet, která nabízí poslech českých i zahraničních mainstreamových interpretů.

"MusicJet přichází právě včas, aby zaplnil díru na hudebním trhu, kde je velká poptávka po jednoduché, přehledné a především legální službě sdílení hudby formou streamingu, tedy poslechu milionů písní za měsíční paušál," říká ředitel Universal Music Tomáš Filip.

Kritici ale tvrdí: už je pozdě, Češi se už dávno - především díky liknavosti vydavatelů - naučili stahovat muziku v mp3 zadarmo z pirátských zdrojů.

TIP: Co myslíte vy - bude mít služba v ČR úspěch, nebo Češi budou dál stahovat hudbu zadarmo? Napište svůj názor do diskuse pod článkem!

MusicJet nabízí přibližně 1,5 milionu skladeb. Uživatel si je sice nemůže stáhnout do počítače, ale po instalaci potřebné aplikace, která zatím funguje pouze v systému Windows a v mobilních telefonech, je může přes internet poslouchat.

V základní variantě je poslech streamované hudby zadarmo, za což posluchač "zaplatí" shlédnutím bannerů či vyslechnutím zvukových reklam.

Existují i placené verze služby - s měsíčním poplatkem 75 Kč (bez reklam, pouze v PC) nebo 149 Kč (bez reklam, s možností poslouchat i mimo internet a se synchronizací playlistů s mobilními telefony na systémech Android a Symbian, od října i iPhone). Zaplatit zatím uživatelé mohou jen přes SMS.

Podobně už několik let ve světě funguje například švédská služba Spotify, která ale v ČR není k dispozici.

Propad v prodeji hudby

Vydavatelé si od projektu slibují zastavení prudkého propadu v prodeji hudby na klasických nosičích. "Úspěchem bude, když do konce příštího roku bude pětinu našich tržeb tvořit prodej digitální hudby. Dnes jsme hluboko pod deseti procenty," řekl nedávno Hospodářským novinám šéf vydavatelství EMI Vladimír Kočandrle.

Českým hudebním fanouškům se po spuštění služby MusicJet v krátké době nabízí hned druhá možnost poslouchat i českou hudbu z legálních zdrojů.

Minulý týden totiž firma Apple otevřela českou mutaci svého obchodu iTunes, ve kterém posluchači mohou nakupovat skladby či alba. Poslechnout si je ovšem mohou pouze v přístrojích stejné firmy.

Začátkem února pro změnu ukončil činnost server i-legálně, který se pokoušel hudbu v ČR legálně prodávat. Podle šéfa projektu Petra Peřiny byl hlavním důvodem zániku obchodu právě chystaný vznik MusicJetu a nesmyslné podmínky, které si čeští vydavatelé diktovali.

 

Právě se děje

Další zprávy