Španělsko přitvrdilo: Pirátský web zruší do deseti dnů

LP Fish
4. 1. 2012 12:45
Španělsko se s novým zákonem změnilo v zemi s jednou z nejtvrdších protipirátských legislativ v Evropě. Poslouží jako inspirace dalším státům?
Foto: The Pirate Bay

Zatímco v USA probíhá tvrdý souboj o zákon SOPA (Stop Online Piracy Act), který má dát úřadům pravomoc zavírat stránky obsahující pirátské materiály, pronikla podobná legislativa nenápadně i do Evropy.

Nová španělská vláda neztrácela čas a mezi prvními zákony, které uvádí v platnost, schválila i tzv. zákon Sinde (nazvaný podle předchozí ministryně kultury Ángeles González-Sinde, která jej navrhla).

Zákon dává státu pravomoc požadovat na poskytovatelích připojení, aby zablokovali stránky, které jsou podezřelé z šíření pirátského obsahu, informoval server Torrentfreak.

Pod tlakem Hollywoodu

Španělsko přitom v minulosti patřilo k zemím, kde soudy soudy ve sporech o sdílení souborů rozhodovaly většinou v neprospěch majitelů autorských práv. Nakonec ale tlaku majitelů práv podlehlo a - jak spekuluje server Readwriteweb.com - vyšlo také vstříc potřebám mediálních společností, které se chystají vstoupit na španělský trh.

Zákon Sinde byl schválen už v únoru 2011, ale předchozí vláda k němu nevydala potřebné prováděcí vyhlášky.

Stížnosti majitelů autorských práv na weby s pirátským obsahem podle něj má posuzovat speciální komise. Její členové rozhodnou, zda napadená stránka porušuje autorská práva, či ne. Pokud se usnesou, že ano, bude web do deseti dnů zablokován. Komise může požadovat znepřístupnění webů i od poskytovatelů připojení.

Zároveň byl ve Španělsku zrušen zákon, podle kterého se z každého prodaného CD, DVD, MP3 či MP4 odváděla částka na pokrytí nákladů očekávaného soukromého kopírování. Kritici ho považovali za protiústavní, protože podle nich ve Španělech vzbuzoval dojem, že mohou stahovat, protože mají zaplaceny "daně".

Rozpačité přijetí

Nový zákon uvítali představitelé zábavního průmyslu. Prezident Španělské filmové akademie a také zástupce distribuční firmy Alta Films Enrique Macho Gonzales pro HollywoodReporter prohlásil: "Myslím, že to jak rychle zákon schválili, je pozitivní gesto."

Naopak kritici normy tvrdí, že jde o špatný precedens, který může být zneužit k cenzuře a obtěžování provozovatelů legálních stránek.

"Je to velká chyba," komentoval uvedení zákona v platnost spisovatel a aktivista Juan Gomez-Jurado pro španělský deník El Mundo. "Tato vláda si nechala ujít skvělou příležitost k přehodnocení rozhodnutí, které vyvolalo obrovské společenské odmítnutí."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy