Smartphone bude mít grafiku jako Xbox 360 v roce 2014

Adam Fiala
30. 4. 2012 10:49
Kdo potřebuje grafiku stolní konzole na malém smartphonu, dočká se za dva roky
Foto: Aktuálně.cz

Výrobce grafických procesorů Nvidia přišel s odvážným tvrzením. Předpovídá, že už v roce 2014 budou standardní smartphony jako dnes iPhone nebo Nokia Lumia disponovat grafikou srovnatelnou s herními konzolemi.

Co do možnosti miniaturizace technických součástek je přesvědčivým argumentem PlayStation Vita. Letos uvedená kapesní konzole společnosti Sony staví své přednosti na pokročilé grafické úrovni srovnatelné s mateřskou stolní konzolí.

Čtyřjádrová grafika iPadu

Nvidia má s grafickými procesory bohaté zkušenosti. Je předním výrobcem komponent jak pro počítače, tak i konzole. S Microsoftem spolupracovala na Xboxu, se Sony na PlayStation 3. Navíc spolupracuje a soupeří s Intelem a konkuruje si s AMD.

Dřív bylo nemyslitelné, aby se vůbec uvažovalo o tom, že se grafické možnosti chytrých telefonů mohou poměřovat s herními konzolemi u televizorů. Potenciál ovšem ukázalo právě PS Vita, které na rozdíl od Nintenda 3DS, které se nechalo zlákat 3D marketingem, představilo monstrózní grafický výkon. Ten je ovšem vlastní i poslednímu tabletu od Applu - nový iPad. Od tabletu už může být jen krok k telefonu.

Vedle výkonnějších smartphonů i výkonnější konzole

Mnohé překvapilo, že přístroj Applu nedisponuje více jádry procesoru, ale více jádry grafiky. To je ovšem součást vývoje technologie. Vzhledem k náročnému Retina displeji tabletu je právě větší grafické zázemí nutností.

Už příští rok by přitom schopnost čipů v mobilech mohly dorovnat sílu Xboxu 360 a v roce 2014 jej definitivně předehnat. Lepší grafická podpora by se měla vyplatit i vývojářům her. Na vzestupu je vlna freemium titulů, které nacházejí nejlepší uplatnění právě na přenosných přístrojích. Snad se do doby nadvlády smartphonů stihne Microsoft vytasit s novou verzí konzole. Šušká se o Xbox 720 a Xbox Loop.

 

Právě se děje

Další zprávy