Skype bude ve hrách, v mobilu, všude, slibuje Microsoft

LP Fish
17. 10. 2011 15:15
Spojení Skypu a Microsoftu může přinést hodně oběma stranám. Klíčové je, zda o výhodách integrovaqné komunikace do kancelářských, ale třeba i herních zařízení dokážou přesvědčit uživatele.

Jedno z největších spojení v dějinách IT byznysu schválili regulátoři v USA a EU, a tak lze oficiálně považovat Skype s více než půl miliardou uživatelských účtů za obchodní divizi Microsoftu.

Obchod v objemu 8,5 miliard dolarů, jehož velkým propagátorem byl i zakladatel Microsoftu Bill Gates, by měl uživatelům přinést řadu změn a obohacení.

Microsoft slíbil, že Skype bude dál vyvíjet jako samostatnou aplikaci, která umožňuje hlasové a video hovory, stejně jako chatové služby mezi jednotlivými IP adresami.

Pomalá integrace

Co se však očekává je integrace Skypu do rozmanitých produktů Microsoftu. Poměrně jasně se vyjádřil šéf Skypu Tony Bates: "Společně budeme moci urychlit cíl Skypu, kterým je miliarda uživatelů."

Cenné přitom je, že jde většinou o uživatele s pravou identitou, což s sebou nese větší obchodní potenciál, než virtuální identity na Facebooku nebo Twitteru. A tito uživatelé mají navíc jednoduchou touhu: komunikovat.

Microsoft bude mít tendenci svou největší investici v dějinách maximálně využít, ale zároveň se bude snažit uchovat exkluzivitu Skypu.

Podle serveru Digital Trends tak těžko můžeme čekat, že se ikonka Skypu prostě objeví ve Windows vedle Poznámkového bloku a kalkulačky. Víc než o integraci Skypu do samotného operačního systému se mluví o jeho lokalizaci pro mobilní Windows Phone 7.

Hotmail, Facebook, Lync

Podle magazínu PCWorld Skype čeká také takřka jistá integrace s programy které jsou součástí cloudové služby Live Essentials jako je Hotmail. Stejný proces proběhne zřejmě i s různými programy z balíku Office, se kterými může mít společný adresář a komunikace tak bude možná přímo z nich.

Skype také určitě obohatí komunikační nabídku Facebooku, ve kterém Microsoft vlastní 1,6 procenta akcií a se kterým má dobré vztahy.

Zcela jistě se také objeví ve službě Live Messenger a také v obchodní komunikační platformě Lync, umožňující bezpečně komunikovat firmám. A na Skype se jistě mohou těšit i uživatelé herních konzolí Microsoftu Xbox Live a Kinect.

Dosáhnout miliardy aktivních uživatelů by možná pro Skype prostřednictvím integrace s produkty Microsoftu nemusel být nesplnitelný úkol. Koneckonců, i když aktivních uživatelů má teď něco okolo 200 milionů, registrovaných je to více než 500.

Je ale otázkou, zda Microsoft dokáže efektivně využít všech předností, které pro něj může spojení se Skypem mít.

 

Právě se děje

Další zprávy