Síť nepřátel na Facebooku: Přidat můžete pouze kamarády

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 7. 2012 14:45
Zatím uživatelé nemají rádi hlavně celebrity a nehmotné věci. Na své známé si netroufají
Foto: Tereza Holanová

Dallas, Praha - Co mají uživatelé Facebooku nejméně rádi? Zpěváka Justina Biebera, známou hru FarmVille a prohlížeč Internet Explorer. Kromě toho ale v jejich síti nepřátel nechybí ani rozinky, veverky, prezident Barack Obama nebo americká společnost Apple. Během prvních čtyř měsíců si aplikaci "EnemyGraph", která uživatelům umožňuje vytvořit vlastní síť nepřátel, stáhly desítky tisíc uživatelů.

Do skupiny nepřátel lze přidávat věci, činnosti, hudbu a samozřejmě lidi. Podle administrátorů si uživatelé nejčastěji vybírají různé fanouškovské stránky, nálepkování osob z nejbližšího okolí zatím příliš neletí.

Za soka můžete - poněkud nelogicky - označit kohokoliv z vašich přátel. U cizích lidí, které v kontaktech nemáte, to naopak nejde. Pokud se tedy stanete proti vaší vůli něčím nepřítelem, stačí danou osobu ze seznamu kamarádů jednoduše vymazat. A s přátelstvím tak zmizí i nepřátelství.

Buďte upřímní. A zlí

Jak stojí přímo v popisu služby, EnemyGraph se "snaží nově definovat vztahy mezi uživateli Facebooku a vším ostatním". Titulní stranu sítě nepřátel uvozuje citát "Pokud nemáte nepřátele, nemáte ani charakter."

Aplikaci si může stáhnout každý, do vyhledávacího okénka stačí napsat "EnemyGraph". Pokud používáte službu mezi vašimi přáteli jediní, dozvíte se, že "v tuto chvíli není mezi vámi žádný nesoulad". Zároveň vás ale aplikace vyzve, abyste byli upřímní a poslali ostatním pozvánku, protože "nepřátele máme úplně všichni".

Sami se můžete zapojit, pokud kliknete na záložku "přidat nepřítele". EnemyGraph vás pak nenechá spát, ani když budete zrovna přátelsky naladění. Jakmile dáte "líbí se" čemukoliv, co některý z vašich kamarádů nesnáší, systém vás o tom bude hned informovat.

Nepřátelství spojuje

Podle autorů přitom není hlavním účelem podporovat jakoukoliv šikanu, ale nechat lidi, aby se pobavili a o věcech, které nemají rádi, diskutovali. "Většina sociálních sítí se snaží spojovat lidi na základě zájmů," vysvětluje autor aplikace Dean Terry na svém blogu. "Lidé si ale rozumí i díky tomu, co nesnášejí," doplňuje Terry, podle něhož tak vznikají nové diskuse a stará přátelství se utužují.

Službu Terry vyvinul na jedné ze svých přednášek na Texaské univerzitě v Dallasu. Podle CNN mu pomáhali dva studenti. "Když jsem kdysi viděl ´friend list´, okamžitě mě to napadlo. Kde je tabulka nepřátel? Nikdo ji ještě nevyrobil, tak jsem se do ní pustil sám," vzpomíná tvůrce této služby.


 

Právě se děje

Další zprávy