Samsung plánuje smartphony s vlastním operačním systémem

ČTK ČTK
2. 6. 2014 12:46
Nový Samsung Z, který bude mít displej s vysokým rozlišením a s úhlopříčkou 4,8 palce a je vybaven senzorem pro sejmutí otisku prstu, hodlá firma představit v úterý.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Otakar Schön

Soul - Jihokorejská společnost Samsung Electronics má v plánu začít ve třetím čtvrtletí prodávat chytrý telefon s vlastním operačním systémem Tizen.

Nový Samsung Z, který bude mít displej s vysokým rozlišením a s úhlopříčkou 4,8 palce (12,2 cm) a bude vybaven senzorem pro sejmutí otisku prstu, firma hodlá v úterý představit na vývojářské konferenci v San Francisku.

Samsung podle agentury Reuters uvedl, že někdy v období od července do září nabídne přístroj k prodeji v Rusku. Další trhy by měly následovat, žádné další podrobnosti však firma neposkytla.

Android = závislost na Googlu

Většina současných mobilních přístrojů Samsungu využívá operační systém Android od americké společnosti Google. Samsung se však snaží závislost na Googlu omezit, z toho důvodu tedy prosazuje svůj vlastní systém. Tizen v současnosti používají chytré hodiny firmy Gear 2.

"Je zde spousta místa a spousta příležitostí pro silného třetího hráče; je jasné, že když si budete schopni vybojovat deset procent z dvou miliard kusů na trhu s chytrými telefony (do roku 2018), pak by to mohla být příležitost," řekla analytička společnosti Canalys Rachel Lashfordová.

Analytici také upozorňují, že pro Samsung bude těžké přilákat dostatek vývojářů, kteří by vyráběli aplikace a služby, které by dokázaly ohrozit dominantní postavení nejen Androidu, ale i systému iOS od další americké společnosti Apple. Tizen by tak podle nich mohl Samsungu spíš sloužit jako prostředek nátlaku na Google při jejich budoucích jednáních.

 

Právě se děje

Další zprávy