Samsung Galaxy Tab 10.1 se v Autrálii nesmí prodávat

ČTK David Slížek, ČTK
13. 10. 2011 7:20
Samsung v Austrálii prohrál spor s firmou Apple a dočasně nesmí prodávat Galaxy Tab 10.1. Patentová válka výrobců pokračuje. Samsung naopak žaluje Apple za zkopírování bedrátové technologie.
Foto: Jan Langer

Sydney (Austrálie) - Patentové války mezi výrobci harwaru pokračují. V Autrálii Samsung prohrál spor s firmou Apple a nesmí dočasně prodávat svůj tablet Galaxy Tab 10.1. Soud souhlasil s námitkou, že kopíruje iPad.

Podle agentury AP rozhodnutí zakazuje prodej tabletu v současné formě a je platné až do dalšího soudního rozhodnutí nebo do doby, než bude mezi oběma technologickými giganty vyřešen patentový spor.

Soudní rozhodnutí je pro Samsung velkou ránou, doufal totiž, že se mu podaří nabídnout nový tablet v rámci vánočních prodejů, konstatuje AP.

Zástupci Samsungu uvedli, že se o dalším postupu poradí s právníky. Firma zároveň bude pokračovat ve své žalobě na Apple ohledně bezdrátové technologie, kterou v Austrálii podala v září.

Patentová válka

Oba výrobci se pustili do mezinárodněprávní bitvy, když v dubnu Apple se sídlem v Kalifornii žaloval Samsung ve Spojených státech, s tím, že produktový design, uživatelské rozhraní a obal přístrojů Samsung Galaxy "otrocky kopírují" iPhone a iPad.

Samsung se bránil vlastní žalobou, ve které obviňoval Apple z porušení patentu na bezdrátovou technologii. Bitva se podle Samsungu rozšířila do deseti zemí, včetně Jižní Koreje, Německa a Nizozemska. V Austrálii obvinil Apple společnost Samsung v červenci z kopírování technologie dotykového displeje.

Soudkyně Annabelle Bennettová vysvětlila své dnešní rozhodnutí o dočasném zákazu tím, že Apple má dostatečnou šanci vyhrát soudní spor se Samsungem. Navrhla zároveň, aby se brzy konalo konečné stání v případu patentového sporu.

Kompletní znění rozsudku bude zveřejněno až v pátek. Z rozhodnutí nebylo bezprostředně jasné, jestli se bude moci Samsung pokusit prodat pozměněnou variantu zařízení, pokud odstraní prvky kritizované Applem.

 

Právě se děje

Další zprávy