Reuters psala o smíru s Al-Káidou. Napadli ji hackeři

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 8. 2012 11:02
Tisková agentura Reuters zažila dva útoky. Hackeři vydali falešné informace o USA i o Sýrii
Foto: Tereza Holanová

Londýn - Hackeři v posledních třech dnech dvakrát napadli agenturu Reuters. Nejprve se dostali do jejího blogovacího systému, podruhé se terčem stal jeden z účtů na Twitteru.

Adresu @ReutersTech, která má okolo 17 500 followerů, přejmenovali na @ReutersME (podle zkratky Middle East, tedy Střední východ) a posílali z ní falešné zprávy o povstaleckých bojích v Sýrii. O útoku následně informovala přímo tato tisková agentura.

"Účet jsme pozastavili a v současné době vše vyšetřujeme," sdělila mluvčí Reuters. Kdo za incidentem stál, zatím podle ní není jasné. Celkem hackeři odeslali 22 tweetů, ve kterých vyjadřovali podporu syrské vládě.

Vyšel i fiktivní rozhovor

Další zprávy se týkaly zahraniční politiky Spojených států amerických. V jednom tweetu například uvedli: "Obama podepsal nařízení, které zakazuje jakékoliv další vyšetřování 11. září."

V dalším stálo, že prezident USA odstranil Al-Káidu ze seznamu teroristických organizací, jelikož toto uskupení již nijak neohrožuje americké zájmy.

Jak samotná agentura připomíná, v posledních dnech se nejednalo o první útok. Minulý pátek společnost oznámila, že je v ohrožení blogovací systém na stránce Reuters News.

Zde hackeři vydali přepis údajného telefonického rozhovoru s šéfem Syrské svobodné armády (FSA) Riadem al-Assadem. Ten v interview tvrdil, že v bojích padlo na tisíc rebelů a že se povstalci kvůli těžkým ztrátám a vnitřním sporům stahují do Turecka. FSA následně vydala prohlášení, ve kterém se od rozhovoru distancuje.

 

Právě se děje

Další zprávy