Recenze: Nokia Lumia 800 má styl, ale i potíž s baterií

Datarama
29. 2. 2012 17:30
Jak v našich testech obstál smartphone, který má Nokii zachránit před pádem do zapomnění?
Foto: NOKIA.COM

S příchodem telefonu Lumia 800 vstoupila finská společnost Nokia do nové éry.

Ve snaze postavit se populárním operačním systémům iOS a Android navázala spolupráci s firmou Microsoft a kdysi výtečný operační systém Symbian a později "mírně experimentální" linuxový systém MeeGo nahradila prostředím Windows Phone Mango.

Na český trh dorazila Lumia 800 k prvnímu únoru, k nám do redakce telefon v pastelově modré barvě připutoval minulý týden. Při testování jsem na vlastní kůži zažili problém s nabíjením baterie, na který si stěžuje řada uživatelů. A podařilo se nám ho i vyřešit.

Jak tedy smartphone, který má Nokii zachránit před pádem do zapomnění, v našich testech obstál?

Kapitoly recenze:

Konstrukce a vzhled

V duchu populárního úsporně ekologického trendu se Lumia 800 prodává v malé, pevné, modře vyvedené krabičce s přístupem z boku. Kromě pryžového ochranného krtyu v barvě telefonu v ní najdete i papírovou dokumentaci, napájecí microUSB kabel, cestovní nabíječku s USB zdířkou a pecková sluchátka s 3,5 mm konektorem, vybavena tlačítkem pro příjem hovoru a mikrofonem.

Konstrukčně a vzhledově Lumia 800 vychází z opěvovaného modelu Nokia N9, který běží na platformě MeeGo. Základem konstrukce je jednolité polykarbonátové tělo s rozměry 116,5 × 61,2 × 12,1 mm (a hmotností 142 gramů), do něhož je vsazen mírně vypouklý displej. Proti poškrábání je obrzovka chráněna tvrzeným sklem Gorilla Glass. Polykarbonátové tělo je na bocích  zaobleno. Spodní a vrchní hrana přístroje je plochá. Na omak je telefon velmi příjemný.

Foto: Vojtěch Marek

Na horní straně krytu se zleva nalézá 3,5 mm konektor pro připojení sluchátek a dvě podélné krytky. První krytka chrání microUSB konektor a je vyklápěcí. Je opatřena malým zaobleným výstupkem, na který stačí mírně zatlačit a krytka se odklopí. Novým uživatelům může vyklopení na první pokus přijít nemožné. Po chvíli ale otevření nebude problém. Otázkou je, zda se po delším čase nezačne krytka odklápět sama.

Druhá krytka je výsuvná a nachází se v ní slot pro micro SIM kartu. Stejný typ SIM používají i u zařízení společnosti Apple, nebo zmiňovaného modelu Nokia N9. Uživatelé, kteří na Lumii přecházejí z jiných mbilů, si musí svou klasickou SIM za micro SIM nechat u operátora vyměnit, nebo si ji speciálně do rozměrů micro SIM upravit.

Na pravém boku telefonu jsou umístěna čtyři kovová tlačítka. Na modelu, který jsme testovali, hrany těchto čtyřech tlačítek na omak mírně škrábaly. Po nasazení pryžového ochranného pouzdra se vše vyřešilo a tlačítka do něj přesně zapadla.

První dvě tlačítka slouží pro regulaci hlasitosti a jsou spolu svázána kolébkou. Pod nimi je umístěno třetí tlačítko, které telefon při krátkém stisku zapne a uspí. Při dlouhém stisku pak Lumii ve spolupráci s potvrzovacím gestem na displeji vypne. V porovnání s telefony s vypínacím tlačítkem umístěným nahoře je takto na boku umístěné tlačítko mnohem praktičtjší. Uživatel Lumii jednoduše vezme a pro její zapnutí nemusí nijak složitě přehmatávat.

Foto: Vojtěch Marek

Čtvrté tlačítko je umístěno ve spodní třetině a slouží k aktivaci fotoaparátu. Při delším stisku tlačítka se fotoaparát aktivuje i ve stavu, kdy je display telefonu uzamčen, což se velmi hodí v případě, kdy chcete rychle pořídit momentku.

Ve středu spodní strany krytu je kdesi pod podélnou mřížkou s malými kruhovými otvory umístěn reproduktor spolu s mikrofonem. Levý bok telefonu je zcela prázdný.

Na mírně vypouklých zádech je v horní polovině umístěn kovový pásek, na jehož konci je vsazeno sklíčko čočky 8 megapixelového fotoaparátu. Nad čočkou jsou umístěny dvě přisvětlovací LED diody. Kovový pásek se sklíčkem je velmi náchylný k poškrábání. K jeho ochraně je vhodné použít dodané pryžové pouzdro.

Tělo telefonu nejde nijak rozumě rozebrat. Uživateli je tak znemožněno v telefonu provádět jakékoliv vlastní úpravy, vyměnit si baterii, nebo si rozšířit paměť pomocí externí paměťové karty.

Display a kamera

Dokud vše šlape jak má, nemá cenu hardware řešit. Lumie 800 každopádně vysoce překračuje minimální požadavky operačního systému Windows Phone Mango a má značné rezervy. Z hlediska hardware tak bude uživatele nejvíc zajímat displej a fotoaparát.

Dotykový displej použitý v Lumii má uhlopříčku 3,7 palce s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Vybaven je technologií ClearBlack AMOLED, která umí skvělé zobrazovat černou barvu. Obraz displeje je jasný. Dotyková vrstva reaguje na sebemenší dotyk.

Použity fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů. Je vybaven 28 mm objektivem a technologií automatického zaostřování. Minimální ostřící vzdálenost je 10 cm. Kvalita pořízených snímků je ve srovnání s fotoaparáty jiných mobilů nadprůměrná, kompaktním digitálním fotoaparátům se však stále nevyrovná.

Foto: Vojtěch Marek

Lumii 800 pohání jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8255 s taktem 1,4 GHz. S řešením grafických úkonů mu zdatně sekunduje grafický čip Ardeno 205. Velikost operační paměti RAM je 512 MB. Velikost interní úložné paměti 16 GB. Reálně je však interní úložná paměť o pár GB menší.

Telefonní modul podporuje GSM sítě v pásmu 850, 900, 1800 a1900 MHz a data EDGE, GPRS, HSUPA, HSDPA. Datové přenosy lze rovněž uskutečnit skrze WiFi, Bluetooth 2.1, nebo USB 2.0. Telefon je vybaven konektorem microUSB a audio jackem 3,5 mm.

K navigaci Lumie nabídne modul GPS a digitální kompas. Ze senzorů se v telefonu nachází 3D akcelerátor, proximity senzor a magnetický senzor. Za pozornost jistě stojí i FM rádio.

Problémy s baterií

Použitý akumulátor má kapacitu má kapacitu 1 450 mAh a podle papírových údajů by měl vydržet až 13 hodin nepřetržitého hovoru v 2G síti a až 9 a půl hodiny hovoru v síti 3G. V pohotovostním režimu by Lumia měla vydržet až 11 dní. Přehrávat nepřetržitě muziku dva dny a kousek, video pak 7 hodin. V reálném provozu jsou tyto hodnoty samozřejmě nižší a záleží na tom, jak telefon využíváte. Při testování (se zapnutou synchronizací e-mailů a občasným přístupem na web) jsme jej museli nabíjet přibližně jednou za den a půl.

Přesto nám baterie připravila nečekné převapení. Po úplném vybití baterie se totiž Lumia 800 odmítla znovu nabít. Po připojení do nabíječky telefon pouze zavrčel a nebylo možné jej zapnout. A nepomohlo ani několik hodin nabíjení. Po krátkém pátrání na internetu jsme zjistili, že stejný problém s telefonem má řada uživatelů.

Bezvýsledně jsme vyzkoušeli řadu neoficiálních návodů, jak Nokii opět probudit k životu. Některým uživatelů pomohlo dlouhé podržení zapínacího tlačítka. Další rady doporučovaly několikrát telefon zapojit a opětovně vypojit z nabíječky. Jiné pak před zapojením mobilu do nabíječky ještě radí zapojit telefon do USB konektoru počítače.

Spásu nakonec přinesla rada telefon při nabíjení mírně zahřát. Asi po hodině, kdy jsme přístroj nechali spočívat na teplém povrchu routeru, začala Lumia opět reagovat a baterie se začala normálně dobíjet.

Přes šťastný konec jde o poměrně závažnou chybu telefonu. Situací, při kterých se akumulátor plně vybije, může nastat celá řada - zapomenutou nabíječkou počínaje a delším pobytem v přírodě konče. Nokia začátkem roku přiznala, že jde o softwarovou chybu a na konci ledna vydala opravný patch, který by měl problémy vyřešit. I po patchi ale někteří uživatelé tvrdí, že problém přetrvává.

Foto: Vojtěch Marek

Podmínky použití hodné pozornosti

Zmiňovat se o prvním spuštění Lumie 800 by snad ani nestálo za to, kdyby se po výběru jazyka na displeji neobjevil nápis "Podmínky použití Windows Phone" a pod ním dvě tlačítka "Odmítnout" a "Přijmout". Pozitivní hodnocení si zaslouží bod 3, ve kterém je uživatel poučen o možných nákladech, které mu mohou vzniknout při užití mobilního datového připojení. Citujeme:

bod 3) Síťový operátor a poplatky za data. Při používání datového připojení mohou uživateli vzniknout dodatečné poplatky. MS za ně nenese zodpovědnost...

Dále je v textu popsáno, jak mobilní datový přenos vypnout. Další body už tak pozitivně nevyznívají. Z části některých citujeme:

bod 6) Ochrana osobních údajů: Pro účely provozu a poskytování služby zaznamenáváme určité informace o vás. Jako součást služby můžeme automaticky uložit informace o vašem počítači, používání služby a výkonu služby...

...Můžeme přistupovat k informacím o uživatelích včetně obsahu komunikace a zveřejnit je především za účelem: (a) vyhovění znění zákona nebo podrobení právnímu procesu; (b) ochrany práv a majetku společnosti Microsoft nebo jejích zákazníků včetně vynucení našich smluv a zásad, které řídí používání příslušné služby zákazníky; (c) jednání v dobré víře, že takové použití či zveřejnění je nezbytné k ochraně osobní bezpečnosti zaměstnanců a zákazníků společnosti Microsoft a veřejnosti.

bod 9) Žádné záruky: Poskytujeme tuto službu "tak jak je", "se všemi chybami" a "jak je k dispozici". Nemůžeme zaručit přesnost ani včasnost informací, které jsou k dispozici prostřednictvím této služby. Berete na vědomí, že počítačové a telefonické systémy nejsou bezchybné a že může docházet k příležitostným výpadkům a souhlasíte s tím...

bod 11) ...Kdykoliv můžeme zrušit nebo pozastavit vaši službu a váš přístup do sítě služby Windows Live ID. Důvodem zrušení může být skutečnost, že přestaneme poskytovat službu v dané oblasti, vy porušíte tuto smlouvu, nepřihlásíte se k síti služby Windows Live ID během 90 dnů nebo nezaplatíte poplatky, které jste povinni uhradit nám nebo našim zástupcům...

Podmínk Nokie a Microsoftu se příliš neliší od standardních podmínek, které dnes výrobci vyžadují. Ne všechny body se ale přijímají lehce. Pro používání telefonu je jejich přijetí každopádně nutné.

Po odsouhlasení podmínek použití Windows Phone má uživatel možnost zvolit si, zda provede doporučené nastavení systému, nebo si telefon nastaví sám. Doporučené nastavení v sobě zahrnuje volbu časového pásma, nastavení data a času, přihlášení se do již existujícího Windows Live ID účtu, nebo jeho vytvoření. V dalším kroku přebírá nastavení Nokia, která na samostatné obrazovce vyžaduje odsouhlasit "Podmínky služeb Nokia a zásady ochrany osobních údajů". Zajímavostí této obrazovky je jen jedno tlačítko "Přijmout". Tlačítko "Odmítnout" chybí.

Po odsouhlasení podmínek služeb Nokia se na displeji objevily očekávané stylové dlaždice systému Windows Phone Mango.

Foto: Vojtěch Marek

Prostředí Windows Phone Mango

Systém Windows Phone Mango je plně v režii firmy Microsoft. Ani Nokia ani žádná jiná firma nesmí do operačního systému zasahovat a modifikovat si ho dle obrazu svého. Na každém telefonu by tedy prostředí Windows Phone Mango mělo fungovat úplně stejně.

Při zapnutí telefonu je uživateli zobrazena obrazovka se zámkem v podobě tapety, který je pro další použití telefonu nutno přetáhnout směrem nahoru. Samotný pohled na zamčenou obrazovku stačí uživateli k tomu, aby věděl zda má například novou SMS zprávu, e-mail, zmeškaný telefonní hovor, či aktuální událost z kalendáře. Při vypnuté obrazovce však nepozná nic. Oznamovací dioda Lumii chybí.

Po uvolnění zámku se na displeji zobrazí hlavní panel, který se skládá ze dvou sloupců dlaždic. Každá dlaždice zastupuje konkrétní aplikaci. Dlaždice mohou být aktivní a mohou zobrazovat různé informace - například počet nepřečtených SMS, nebo e-mailů. Zajímavě působí dynamická dlaždice Lidé, ve které se obměňují fotografie přátel z telefonního seznamu. Uživatel si může měnit pořadí dlaždic a může je přidávat nebo mazat. Stačí jen na dlaždici podržet chvíli prst.

Odsunutím hlavní obrazovky doleva se uživatel dostane na abecedně řazený seznam nainstalovaných aplikací a funkcí. Při větším počtu nainstalovaných aplikací se tato nabídka stane trochu nepřehlednou. K urychlení hledání v seznamu proto slouží ikona lupy. Více uživatelských ploch Windows Phone Mango nenabízí, což může být v mnoha případech výhoda. Práce v takto navrženém systému může být pro uživatele rychlejší a efektivnější.

Pro rychlý pohyb systémem slouží tři senzorová tlačítka, která jsou umístěna pod displejem. První tlačítko je označeno symbolem šipky a po jeho stisku se uživatel dostane vždy o obrazovku  zpět. Druhé tlačítko nese symbol Windows a uživatele vždy dovede na hlavní obrazovku. Třetí tlačítko se symbolem lupy vyvolá internetový prohlížeč, který je připraven k vyhledávání. V naších podmínkách se vyhledávání děje prostřednictvím služeb vyhledávacího serveru Seznam.cz.

Texty uživatel zadává na displeji prostřednictvím softwarové klávesnice. Ta se zobrazuje jak při vertikální orientaci telefonu, tak při horizontální. Prostředí se podle orientace telefonu spolu s klávesnicí ve většině případech samo překlápí. Velikost klávesnice se zdá být dostatečná pro psaní krátkých textů. Pro psaní rozsáhlejších textů by se samozřejmě hodila klávesnice o něco větší.

Foto: Vojtěch Marek

Telefonování, psaní SMS, kontakty a kalendář

Telefonování, psaní textových zpráv, zacházení s kontakty a kalendářem (organizérem) zvládá Lumia na výbornou. Na všechny tři vyjmenované služby se uživatel dostane vždy bleskurychle.

K telefonním hovorům slouží reproduktor umístěný nad horním okrajem displeje. Po přepnutí hovoru na hlasitý odposlech se aktivuje silnější reproduktor umístěný v dolní části telefonu. Za mínus ale považujeme absenci nastavení profilů vyzvánění. Uživatel má na výběr pouze hlasitý a tichý režim volitelně doplněný vibracemi. Znatelně také chybí už zmiňovaná oznamovací dioda.

K psaní SMS zpráv, správě kontaktů a kalendáři není co dodat. Textové zprávy se píší klasicky ve vláknech.

Kontakty si telefon sám vytáhne z podporovaných sociálních služeb a s nimi spojených adresářů. Pro přenos kontaktů ze starého telefonu do Lumie lze použít funkci Přenos kontaktů. Na telefonu, ze kterého se mají kontakty přenést, pak stačí spustit Bluetooth a Lumie se o vše další sama postará.

Kalendář je přehledný a velmi dobře zpracovaný. Nechybí mu integrace s kalendáři vybraných webových služeb.

Nokia mapy a Nokia Autem, bez připojení se neobejdete

Nokia věnuje uživatelům zdarma aplikaci Nokia mapy, která nabízí klasické online mapy s vyhledáváním. Porovnáme-li je s mapami firmy Google, které jsou poskytovány rovněž zdarma, funkcemi ani výkonem nijak neohromí.

Zajímavější je navigační aplikace Nokia Autem, která pracuje s mapami v offline režimu. Teoreticky to znamená, že uživatel k navigování nepotřebuje být připojen k internetu.

V praxi je ale situace jiná. Ač si po prvním spuštění navigace offline mapové podklady do telefonu stáhla, v terénu nebyla schopna přijmout cílové místo trasy. Bez připojení k internetu alespoň na počátku cesty, kdy je potřeba zadat cílové místo, navigace nepracovala.

Bez aplikace Zune si neškrtnete

Není asi žádným překvapením, že zařízení s operačním systémem Windows Phone bude úzce svázáno s operačním systémem Microsoft Windows. Omezení, která z toho vyplývají, ale nejsou malá. Bez Windows a nainstalované aplikace Zune napřklad nelze provést aktualizaci operačního systému, ani z z telefonu do počítače stáhnout pořízené fotografie a videa, nebo naopak do telefonu nahrát hudbu či filmy.

Operační systém také nepodporuje funkci Mass Storage, která by uložiště telefonu navenek proměnila v USB disk. Jakákoli synchronizace obsahu musí jít přes aplikaci Zune.

Přínosem může být na druhou stranu v mobilu nahraný kancelářský balík Office. Uživatelé v něm mohou prohlížet, vytvářet a editovat dokumenty z aplikace Microsoft Office, včetně poznámkového programu OneNote. Plusem pro uživatele Windows je i synchronizace s Outlookem a Exchange, kterou ale podporují i ostatní mobilní systémy.

Prohlížeč, marketplace, Xbox LIVE, multimédia, sociální služby, Skydrive

K brouzdání po webu a prohlížení webových stránek je v Lumii nainstalovaný prohlížeč Internet Explorer 9. V jeho nastavení je možné zvolit, zda si má telefon říkat o stránky připravené pro mobilní zařízení, nebo si je prohlížet ve formátu, v jakém jsou vidět na osobním počítači. Větším mínusem prohlížeče je absence flashového přehrávače.

Dodatečné aplikace se do systému instalují přes speciální aplikaci Marketpalce. Řada aplikací je samozřejmě placených. Populární hra Angry Birds napříkla v době recenzování stála 62,49 Kč. Závodní automobilová hra NFS Hot Pursuit dokonce 103,99 Kč. K nakupování stačí česká platební karta.

Hráčům a majitelům herní konzole Xbox 360 příjde vhod služba Xbox LIVE, kde mohou mezi svými přáteli sdílet nejrůznější herní rekordy nebo si vytvořit svého herního avatara.

S hudební produkcí bude většina uživatelů spokojena. Sluchátka dodávaná s telefonem nehrají špatně, ale žádná špička to není. Milovníci videa jsou na tom o poznání hůř. I přes dostatečný výkon procesoru Windows Phone Mango nepodporuje formát DivX/Xvid. Uživatelé se tak musí spokojit s formáty 3GP, WMV a MP4 v maximálním kvalitě 720p.

Plusem operačního systému je, že v sobě od samého počátku integruje velké sociální služby jako je Facebook nebo Twitter. Uživateli stačí jen zadat přihlašovací údaje a nemusí stahovat speciální aplikaci, leda by mu integrované apliakce nestačily. Pokud ale Windows Phone s Twitterem nebo Facebookem nepropojíte, nedá vám systém možnost sdílet na ně například odkazy na zajímavé stránky.

Paměť telefonu se nedá rozšířit o microSD karty. Problém s omezeným úložným prostorem se Microsoft snaží uživatelům kompenzovat bezplatným poskytnutím 25 GB ve službě SkyDrive. Přístup k uloženým souborům pak má uživatel přes webové rozhraní i z jiných počítačů.

Závěr, plusy a mínusy

Nokia Lumia 800 je svěží a svá. Nepodobá se žádnému ze současných zařízení běžícím na operačním systému OS X a Androidu. Díky jednoduchému a intuitivnímu pojetí operačního systému, který uživatele nenutí moc věcí nastavovat, může přijít vhod lidem, kteří si na dosavadní chytré mobily netroufli. Nabídne jim jednoduchost a efektivitu. Jako každý telefon má i Lumia 800 své mouchy a zápory. Uživatelům může chybět oznamovací dioda, přední kamera pro videohovory, chybějící vyzváněcí profily nebo možnost telefon připojit jako externí USB.

Plusy:

- jedinečný vzhled
- pevná a kvalitní konstrukce
- příjemný na dotyk
- svižný a intuitivní systém
- rychlé a efektivní ovládání
- nadprůměrný fotoaparát
- slušná výdrž baterie
- navigace a mapové podklady

Mínusy:

- chybí oznamovací dioda
- chybí přední kamera
- nelze vyměnit baterii
- nelze rozšířit interní úložnou paměť
- problémy s úplně vybitou baterií
- chybí tethering (sdílení internetového připojení)
- chybí Mass Storage
- chybí rozpoznávání hlasu
- nemožnost přenést přes bluetooth soubor
- cílové místo navigace nelze vyhledat v offline režimu
- velká svázanost s operačním systémem Windows

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy