Recenze: Asus Transformer Prime, nejlepší tablet dneška

Jan Kovalík
2. 1. 2012 9:00
Nikoliv Samsung, ale Asus vystřídal iPad 2 na trůnu krále tabletů
Asus Transformer Prime
Asus Transformer Prime | Foto: Asus

Recenze - Když se iPad s Galaxy Tabem perou, Transformer se směje. Zhruba tak by se dalo popsat současné soupeření firem Apple, Samsung a Asus na trhu s tablety.

Druhá generace Transformeru od tchajwanské společnosti Asus přináší úctyhodný výkon čtyřjádrového procesoru, skvělý design, odpojovací klávesnici a bezkonkurenční životnost baterie.

Eee dnešních dní

Ne příliš povedené logo série Eee na krabici Transformeru může někomu evokovat vzpomínky na jedny z prvních levných netbooků od Asusu, které se na trhu objevily zhruba před třemi roky. Není třeba se bát, se slepou větví mobilního computingu pojí Prime jen firemní logo.

Naopak, dalo by se říct, že Prime je zástupcem nové větve tabletů, které svou mobilitou a designem uspokojí náročné vyznavače dotykových placek, stejně tak ovšem uživatele, kteří se neobejdou bez klávesnice a ocení extrémní výdrž baterie na cestách.

Ke škodě výrobce se kvůli zpožděným zásilkám (údajně paměťových čipů) nedostaly první Transformery Prime na pulty obchodů před vánocemi, jak původně Asus sliboval. V Česku tak 32 GB verzi bylo možné pořídit až den nebo dva před koncem roku a na 64 GB verzi musí dál čekat i zákazníci v USA.

Foto: Vojtěch Marek

Bezkonkurenční vnitřnosti

Transformer Prime přichází s velmi jasnou desetipalcovou Super IPS+ obrazovkou (1280x800) z tvrzeného skla (Corning Gorilla Glass). Samotný tablet váží 586 gramů a je 8.3 mm tenký, tedy tenčí i lehčí než iPad 2 (601 g, 8,8 mm).

Tip: Podívejte se na fotografie Transformer Prime v naší galerii!

Největším lákadlem Transformeru Prime je bezesporu čtyřjádrový čip Tegra 3 od společnosti nVidia, taktovaný na 1,4 GHz, který garantuje brutální výkon a dělá z Prime naprosto relevantní herní zařízení. Vizuální efekty v hrách vypadají skvěle a odpovídají dlouholeté zkušenosti nVidie s vývojem grafických čipů. Operační paměť Prime je 1 GB (iPad 2 - 512 MB).

Prime běží na Androidu Honeycomb, výrobce ale slibuje upgrade na Ice Cream Sandwich v průběhu ledna. Na tabletu najdeme mikro HDMI port, slot na mikro SD kartu pro snadné rozšíření paměti a také jack pro připojení sluchátek nebo mikrofonu.

Nechybí ani čelní (1,2 MP) a zadní (8 MP) kamera s LED bleskem, se kterou se dají pořídit opravdu obstojné fotografie a zaznamenat full HD video. Díky širokoúhlému displeji zbývá při záznamu fotek či videa dostatek prostoru pro intuitivní ovládání pravým palcem.

Foto: Vojtěch Marek

Dokovací klávesnice

Součástí Transformera Prime je též dokovací stanice s klávesnicí, do které stačí tablet jednoduše zasunout. Mimo komfortu psaní na regulérní klávesnici je dok vybaven další baterií, USB 2.0 portem a dalším slotem pro SD kartu. Pokud tedy tabletu dochází energie, dokáže se nabít z připojené klávesnice. Velká škoda je, že klávesnice není podsvícená.

Ke standardu dnes už patří gyroskop, světelný senzor, GPS, elektronický kompas a akcelerometr.

Při spojení tabletu s klávesnicí deklaruje výrobce výdrž baterie plných 18 hodin. Ovšem jen v případě, že na tabletu běží video, se kterým si Tegra umí poradit velmi úsporně. Server Engadget, který měl k dispozici více tabletů, naměřil Prime 16,5 hodiny. V porovnání samotných tabletů (bez dokovací stanice) pak iPad 2 vydržel 10 hodin a 26 minut, zatímco Prime 10 hodin 17 minut.

Cena Transformeru Prime 32 GB začíná v USA na 500 dolarech za tablet a 149 dolarech za díl s klávesnicí. iPad 2 se stejnou velikostí paměti přitom pořídíte za 600 dolarů.

V Česku pořídíte 32 GB iPad 2 za 13 500 Kč (dalších 1 500 Kč stojí přídavná klávesnice) a Transformer Prime (včetně klávesnice) vyjde na 16 000 Kč s DPH.

Skvělé combo na cesty

V praxi je Transformer Prime radost používat. I když tablety úspěšně pronikají na trh s laptopy a jejich počet mezi uživateli roste, je evidentní, že pro velkou skupinu zákazníků je klávesnice stále nepostradatelná.

Výrobci proto hledají ideální podobu zařízení. Kombinace klávesnice, tablet a chytrý telefon - o kterou se pokouší například Motorola Atrix 4G - zatím cestu k masovému uživateli nenašla. Ovšem s vývojem technologie baterií se dá předpokládat, že zákazníci na stavebnicová řešení uslyší.

Foto: Vojtěch Marek

Bonus pro hráče

Asus navíc přichází s malými bonusy, které nemusí ocenit všichni uživatelé, ale například hráče her určitě potěší. Protože Prime svým výkonem zvládá i současné kvalitní hry, nezapomněl výrobce na hráče a nabízí podporu USB gamepadů.

Transformer Prime tak snadno propojíte s ovladačem konzole PS3 a hry můžete ovládat způsobem, na který jste zvyklí. Datarama testovala pouze DualShock 3 od Sony, podle informace výrobce si ale Prime rozumí s kterýmkoliv USB padem.

Za zmínku stojí také kombinace ovládání pomocí klávesnice, touchpadu a dotykové obrazovky. Po propojení tabletu s klávesnicí totiž dotyková obrazovka zůstává aktivní, což v praxi působí velmi přirozeně.

Klávesnici používáte pouze na psaní nebo zadávání URL, pro navigaci v rámci systému ovšem stejně jako bez klávesnice používáte multitouch displej. K dispozici sice máte touchpad, už po několika minutách práce ale automaticky začnete osahávat obrazovku.

Broušený kovový design tabletu nejen dobře vypadá, ale také se dobře drží v ruce a při manipulaci má člověk pocit, že drží bytelný kus hardwaru.

Kdo si Prime koupí?

Ti, kterým místo srdce bije nakouslé jablko, po Transformeru Prime zřejmě nesáhnou. Reakce uživatele výrobků Apple by se dala shrnout do věty: Velmi pěkné - škoda, že to neběží na iOS.

Pokud už máte počítač a telefon od Apple, zřejmě si tablet s Androidem nekoupíte, protože si zkrátka nebudou rozumět. Navíc, vrabci na Twitteru si štěbetají, že následovník iPadu 2 bude odhalen už v březnu 2012.

Pokud ale nejste lapeni v jablečném ekosystému a zvažujete nákup luxusního tabletu, Transformer Prime je určitě skvělá volba.

Zkušenější uživatelé ocení HDMI a USB port. Dobře řešená dokovací stanice s klávesnicí pak rozšiřuje využití Prime jako pracovního nástroje, který s podporou SD karet a cloudovými službami dokáže plně nahradit laptop.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy